Мер Черкас Анатолій Бондаренко: «Справи – це те, по чому судитимуть про вклад кожного в українську Перемогу»

Дата: 25.06.2022
Автор:

    Мурал із зображенням українського воїна на фоні тризуба й заграв пожеж, який твердо йде вперед, з’явився днями на стіні ТРЦ «Любава». Лицем – до Черкаської міської ради, як нагадування і місцевому самоврядуванню, і мешканцям міста, і його гостям – про те, якою ціною ми зараз відстоюємо незалежність нашої держави.

Коли Яна Волк, вимушена переселенка з Харкова, звернулася з ідеєю зображення, імпонувало те, що патріотична ініціатива знову йде «з народу» – точно так само, як і в 2014-у, після Революції Гідності, коли на цій же стіні з’явився перший мурал, на якому було просто зображення тризуба на синьо-жовтому фоні.

Новий малюнок замість вигорілого за вісім років попереднього муралу не просто «освіжив» сприйняття центру міста – він щодня нагадує усім про те, що ми на новому, найгострішому етапі протистояння зовнішньому ворогу. І найголовніша постать сучасної історії – це воїн ЗСУ, який боронить державу й націю.

Само собою, мистецтво з його малюнками й орнаментами – це лише зовнішній прояв патріотизму. Кожен черкасець гордиться тим, що першими в Україні «бойові вишиванки», поєднані з хакі і пікселем мундиру, вдягли цієї весни бійці Черкаської бригади тероборони.

Зате тих, хто зараз тихцем чи явно працює на ворога, після української Перемоги не врятує жодне вдягання вишитих сорочок. Дурний наш ворог і тоді, коли вважає за «маркер» патріотичних переконань татуювання на бійцях-добровольцях і влаштовує істерики з цього приводу у своїх недолугих ЗМІ. Ворогу не зрозуміти те, що у Черкасах знає й мала дитина: головний «вишиванковий код» – у душі кожного справжнього українця, а якщо давній княжий тризуб не витатуюваний на передпліччі – то він обов’язково є в серці кожного Справжнього.

Справи, а не слова й малюнки  – це те, по чому після завершення війни судитимуть про вклад кожної людини в українську Перемогу. Не раз говорив вам, друзі, і повторюся ще раз: не час сьогодні для будь-яких політичних протистоянь між усіма тими, кому дорога воля нації і незалежність нашої держави. Маємо єднатися навколо нашого Президента, підтримувати рішення Уряду й Парламенту нашої країни, вносити максимальний вклад у Перемогу на рівні кожної територіальної громади. Вже зараз з політичної карти мають щезнути всі ті партії й «діячі», які хотіли, щоб з карти світу щезла Україна, – решта політичних питань почекають до того часу, поки не проженемо ворога зі своєї землі!

Пам’ятаю початкову гостроту сприйняття суспільством російського вторгнення у Крим і на Донбас 2014 року. Коли тоді сам вперше поїхав на передову у якості волонтера – ще порівняно легко було формувати допомогу для фронту, знаходити через небайдужих до подій людей запчастини, амуніцію, рації…  Пізніше, під час зустрічей з друзями-військовими не раз доводилося чути їхні враження про певне «згасання» інтересу людей до подій на сході, бо багатьом здавалося, що то – «далеко від Черкас» і навіть волонтерів стало менше. Дата 24 лютого 2022 року повернула ту початкову гостроту розуміння, хто такі наші сусіди – причому, цього разу проблему зрозумів вже абсолютно кожен українець, незалежно від віку, посади чи місця проживання. Я не веду облік власним грошам, оснащенню й автомобілям, які нині передаю до ЗСУ. Постійно раджу й іншим робити те кожен в міру своїх сил і спроможностей, бо воля нації і державна незалежність не мають ціни ні в гривнях, ні в доларах з євро…

Черкаси рішуче позбуваються комуністичних і зросійщених назв топонімів –до перейменування готується водночас більше ста вулиць і провулків. Бо то – не просто вулиці, а наш шлях до Свободи, тепер вже раз і назавжди Свободи у виборі свого майбутнього. Серед тих, в честь кого будуть названі вулиці міста – Герої не лише минулого, а й сьогодення – ті, хто, на жаль, поліг у бою…

Щодня відслідковую як інформацію з фронту, так і те, що для фронту зроблено у нашому місті. Радує те, що серед найактивніших у захисті держави постійно бачу імена черкасців: як у списках воїнів і командирів, які відзначилися в боях, так і серед найкращих волонтерів.

Настане час – і про все це можна буде розповісти набато більше. А поки – підтримуймо наших воїнів і пам’ятаймо, що ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, поліція, прикордонники та МНС– це саме той щит, який надійно захищає Черкаси і дає надію на кращий завтрашній день.

Разом – переможемо. Слава Україні!

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру