Сили спецоперацій ЗСУ отримають особливі розвідувальні повноваження

Дата: 12.01.2022
Автор:

З ініціативи Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки у Верховній Раді зареєстрований для розгляду законопроєкт № 6486, у якому Силам спеціальних операцій (ССО) ЗС України пропонують надати особливі розвідувальні повноваження.

Про це пише АрміяInform.

Автори проєкту розраховують, що його ухвалення значно розширить спроможності національного спротиву через надання ССО особливих розвідувальних функцій.

Законопроєктом пропонується розширити повноваження ССО з можливістю здійснювати спеціальну розвідку в інтересах підготовки та ведення власних спецоперацій, бойових і спеціальних дій та під час організації руху опору.

Зараз право на її здійснення мають Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міноборони, розвідувальний орган Держприкордонслужби та СБУ.

«Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо надання Силам спеціальних операцій Збройних Сил України деяких розвідувальних та контррозвідувальних повноважень для підвищення ефективності ведення руху опору розроблено у зв’язку з необхідністю вдосконалення законодавства України у сфері оборони з урахуванням найкращих практик, що має забезпечити більш ефективне виконання завдань, покладених на національний спротив.

Крім того, відкриваються можливості для здійснення Силами спеціальних операцій розвідувальних та контррозвідувальних дій на тимчасово окупованих територіях, що має велике значення для успішного планування та виконання упереджувальних заходів в організації відсічі збройній агресії російських окупаційних військ.

Як вважають автори законопроєкту, здійснення контррозвідувальної діяльності ССО є необхідним задля розроблення і реалізації заходів, спрямованих на запобігання, усунення та нейтралізації загроз і умов, що їм сприяють, під час проведення спеціальних операцій та виконання завдань руху опору, що безпосередньо пов’язано з протидією посяганням організацій, окремих груп та осіб на інтереси України, а також добування, аналітична обробка та використання інформації, що містить ознаки розвідувальної, терористичної та іншої діяльності організацій, окремих груп та осіб на шкоду інтересам України для її використання, під час проведення спеціальних операцій, планування і підготовки руху опору та протидії такій діяльності.

Довідково: Спеціальна розвідка — вид оперативної розвідки, який являє собою сукупність заходів, що проводяться з метою добування відомостей про противника, проведення спеціальних заходів на його важливих об’єктах у загрозливий період і з початком військових дій. У своїй діяльності поєднує методи військової та агентурної розвідки.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру