Як козаки з Державного заповідника «Трахтемирів» стежки нового туристичного маршруту торували…

Дата: 07.12.2021
Автор:

Державний історико-культурний заповідник “Трахтемирів” завершив реалізацію підтриманого Українським культурним фондом проекту з прокладання нового туристичного маршруту та створення краєзнавчого музею в Бучаку.

Туристичний маршрут називається «Трахтемирівська лýка – серце Канівських гір», оскільки проходить між селами Григорівка та Бучак на Трахтемирівському півострові, який є центральною частиною Канівських гір. Лýкою в українській мові називають дугоподібний вигин ріки чи берега.

Головним об’єктом уваги для туристів є незвичний ландшафт цієї місцевості. Канівські гори відомі в геологічній науці як Канівські дислокації і вирізняються унікальною геологічною будовою, яка демонструє нам диво трансформацій земної поверхні. Ці невисокі гори щільною сіткою вкриває розгалужена яружно-балкова мережа.

В експедиціях під час реалізації проекту авто часто ставало непотрібним там, де можна пройти лише пішки...

Туристичний маршрут представляє найбільш характерні природні екосистеми цієї місцевості – він поєднує лісову та лучну ділянки вздовж Дніпра, де вченими зафіксовано 15 червонокнижних видів флори та фауни. Тут пролягла південна межа природних грабово-дубових лісів. Половина маршруту проходить через лісовий масив Бучацька дача, друга половина – через лучну прибережну ділянку, яка подекуди включає старий фруктовий сад. Загалом це надзвичайно мальовнича місцевість.

По маршруту розташовані 19 археологічних пам’яток, що входять до складу Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів». Це поселення та городища переважно скіфської, зарубинецької, давньоруської та пізньосередньовічної епох. На початку маршруту в селі Бучак знаходиться збережений 75-річний вітряк, там же завдяки співпраці заповідника з Українським культурним фондом та Державним агентством розвитку туризму України з’явився Бучацький краєзнавчий музей. На маршруті зустрічаються декілька джерел з питною водою, а також гідрологічна пам’ятка Рожена криниця. Не забуті й події Другої світової війни, які залишили тут свій трагічний слід під час боїв на Букринському плацдармі. У Бучаку на маршруті є братська могила загиблих воїнів, а перед Григорівкою на постаменті встановлено танк Т-34 на відзнаку форсування Дніпра – туди вестиме відгалуження маршруту.

Туристичний маршрут розрахований на звичайних туристів без підготовки і буде відповідно маркований.

Першими "туристами" на стежках нового маршруту стали запрошені ДІКЗ "Трахтемирів" археологи з Києва і Черкас, багато з яких свого часу займалися дослідженнями Трахтемирівського півострова

Цікаво, що під час реалізації проекту першими стежками нового туристичного маршруту пройшли археологи з Києва і Черкас, які стали учасниками першого відзначення на Трахтемирівському півострові професійного свята – Дня археолога. Ледь не половина гостей, які прибули на захід, організований заповідником, свого часу працювали в експедиціях на Трахтемирівському півострові у 80-90-х роках, – зокрема, в експедиціях Валентини Петрашенко, відомої дослідниці цих місць.

Неочікуваний експонат для нового мкузею - отриманий директором заповідника Тарасом Теліженком старовинний малюнок млина у Григорівці

Під час реалізації спільних з УКФ проектів літа – осені 2021 року, було й безліч інших цікавих, але вже не запланованих моментів.  Зокрема, у подарунок від киянина Сергія Загороднього Державний історико-культурний заповідник “Трахтемирів” отримав старовинне, 100-річної давнини зображення млина у Григорівці на Канівщині. Малюнок мандрівного художника з давнього минулого стане ще одним експонатом музейної експозиції – заповідник планує зробити максимум для того, щоб повернути нащадкам історію славетного Трахтемирівського півострова.

Дні і ночі, проведені учасниками реалізації проектів на півострові, допоможуть проллити світло на загадки минулого…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру