Прославлений рейдовий буксир “Яни Капу” – знову в бойовому строю ВМС України

Дата: 25.12.2020
Автор:

Прославлений буксир ВМС "Яни Капу"

На одному з судноремонтних підприємств України завершився доковий ремонт рейдового буксира ВМС України «Яни Капу». Вдалося повністю відновити боєздатність цього судна, яке відтепер зможе виконувати завдання за призначенням.

Загалом цього року для потреб військового флоту було відремонтовано 12 бойових кораблів та катерів, а також 9 суден забезпечення.

Під час докового ремонту на «Яни Капу» було проведено очищення, дефектування та заміна пошкоджених ділянок корпусу і палуби, з подальшим їх фарбуванням. Відновлено системи головного двигуна, зокрема здійснено ремонт газоходу, паливних насосів, клапанів пожежної системи та компресорів. Також важливо, що на буксирі провели ремонт донно-заборної апаратури, рульового та якірного пристроїв, електрообладнання, внутрішніх приміщень та інші роботи.

Відновленим буксиром «Яни Капу» як і раніше, командує Олег Мельничук – той самий уродженець Сміли на Черкащині, який категоричними заявами про те, що відмовляється говорити на допитах російською мовою, буквально доводив до кипіння ворогів, які підло захопили українців у полон…

Як і раніше, буксиром "Яни Капу" командує незламний Олег Мельничук

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України в складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. У міжнародних водах у районі Керченської протоки прикордонна корабельна група Російської Федерації в складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 члени екіпажів, троє з них зазнали поранення.

Російський корабель ФСБ «Дон» двічі таранив український рейдовий буксир «Яни Капу», внаслідок чого було пошкоджено головний двигун, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт. Під час бездарного здійснення таранів і сам російський «Дон» отримав пробоїну, від якої мало не затонув. В Інтернеті тоді було багато жартів з приводу того, що ворог кидався на буксир “Яни Капу”, як баран на нові ворота, бо назва буксира якраз і означає у перекладі з кримсько-татарської “Нові ворота”…

Українські екіпажі провели в полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Російська Федерація повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир. У вересні Росія передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та пограбованому стані – представники “великої імперії” вкрали навіть унітази… 20 листопада того ж року кораблі прибули в Очаків і стали на ремонт лише після повного проведення українськими фахівцями слідчих дій та балістичної експертизи.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру