Тисячастолітній дуб Максима Залізняка у Холодному Яру вчергове “підлікували”

Дата: 25.04.2020
Автор:

Тисячастолітній дуб Максима Залізняка, що на Чигиринщині біля хутора Буда, обробили від шкідників та хвороб. Такі заходи проводять тричі на рік, розповів Суспільному завідувач філією “Холодний Яр” Богдан Легоняк.

Тисячастолітній дуб Максима Залізняка – одне із найстаріших та найбільших дерев в Україні, зазначив завідувач філією “Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” Богдан Легоняк. За легендою саме під цим дубом збиралися гайдамаки на чолі з Максимом Залізняком. Під його кроною вони і відпочивали. Аби дерево прожило ще не один десяток років, каже Богдан Легоняк, за ним щороку доглядають.
Завідувач філіалом додає, посохла деревина приваблює великого дубового вусача та жука-оленя – червонокнижних комах. Їх працівники збирають вручну та відносять на інші території. Дупла ж жуків та стовбур сьогодні обробляють мідним купоросом. Для цього воду нагрівають на вогнищі.
Найвища точка на дубі сягає тридцяти метрів. Арборист Петро Гордієнко на тисячолітнього дуба залазити буде не вперше. Верхівку чоловік оприскує розчином від шкідників та захворювань.

За інформацією Богдана Легоняка, кошти на засоби для обробки надають доброчинники й небайдужі люди. Та, не зважаючи на свій вік, стан дуба Максима Залізняка хороший.

Тетяна РЕВА, СуспільнеФото Богдана ЛЕГОНЯКА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру