У музеї “Кобзаря” в Черкасах відкрилася виставка «Отамани Козацького краю у творчості В. Гелетка»

Дата: 26.09.2019
Автор:

26 вересня у Черкасах в музеї «Кобзаря» відкрилася виставка «Отамани Козацького краю у творчості В. Гелетка».

Автор представив нові роботи, де творчо переосмислив історію Черкащини, шевченкіану нашого краю. Усі полотна (48 оригінальних робіт) виконані 2017-2019 рр., у змішаній техніці, повідомляє “Прочерк”.

– За кожною роботою ціла історія, бо це і пошукова робота, і дослідницька. Мене завжди вражала його наполеглива праця, людина не лише займається живописом, а й графікою та різьбою по дереву. Людина завжди в пошуку нових технік і нових тем, – каже очільниця музею «Кобзаря» Ольга Шарапа про художника.

Сам автор зауважує:

– Я радий, що ми дожилися до того, що можемо відкрито говорити про своїх отаманів. Згадую, як я був ще школяром, а в наших краях народився отаман Семен Гризло. То ходили розмови, що він погана людина… Я захопився історією, цікавився цим отаманом, то мого батька навіть викликали на розмову в поліцію. І отримав потім від батька на горіхи за те, що цікавився отаманами. Так само не можна було дуже захоплюватись гайдамаками, Шевченком. А це ж не так давно і було…

Водночас – це наша історія, наші герої, і ми їх маємо знати. Пройшло сто років Української революції і я вирішив таки сформувати подібну виставку. Цю тему просто потрібно малювати, доводиться працювати в архівах. Багато отаманів таких, що вони ніби є, але їх фото немає, тож створюю образи по розповідях, які вони “були вусаті”. Все це непросто… – каже Василь Васильович.

 Довідка:

Народився Василь Гелетко 5 вересня 1958 року у місті Огри (Латвія). Згодом родина переїхала в Україну в село Новоселицю Катеринопільського району Черкаської області. З шкільних років Василь почав вивчати ази творчої майстерності. Здібний учень мав непереборне бажання навчатися малювати, що за рік освоїв техніку малювання олівцем а згодом завдяки наполегливій праці і акварелі. Закінчив Катеринопільську художню школу. Першим вчителем малювання Василя Гелетка був Федір Галан – професійний художник з великим досвідом і природним даром, що навчив його бачити і передавати в творах прекрасне.

Виставки картин та дерев’яних ікон Василя Гелетка проходили у різних містах України та за кордоном. Художник брав участь у ряді фестивалів та благодійних проектів.

 Фото – зі сторінки Музею “Кобзаря” у Facebook

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру