Наймасштабніші навчання «Сі Бриз» завершилися, але на черзі – передача Україні військового оснащення із США, Канади та Данії

Дата: 20.07.2019
Автор:

Цього року навчання були одними з наймасштабніших і за кількістю учасників – 19 країн-членів НАТО, і за відпрацьованими завданнями.

Про це розповів у коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, навчання відбувалися на землі, в повітрі, на морі й під водою. Були відпрацьовані спільні навички в протиповітряній обороні, маневрах і стрільбах на морі, протикорабельнмх діях, блокуванні поля бою, рятувальних операціях. Маневри відбулися в повній відповідності до стандартів НАТО, українські військовослужбовці отримали високі оцінки від своїх колег із Північноатлантичного альянсу, а прогрес у зміцненні та розвитку ЗСУ – позитивні відгуки.

До 2014 року масштабність таких україно-американських військових навчань була набагато меншою. Проте після анексії Криму та стрімкої мілітаризації півострова з нарощуванням складу Чорноморського флоту РФ, який кидає виклик не лише Україні, але й усьому Чорноморському регіону, ухвалили рішення збільшити масштаби військових навчань «Сі Бриз», передусім для зміцнення безпеки України.

«Таким чином,точно не Україна провокує ескалацію й напругу як у Чорному, так і Азовському морях. Росія після анексії Криму проводить агресивну політику в регіоні Чорного моря, намагаючись встановити мало не одноосібний контроль в акваторії», – підкреслив він.

Такі плани Кремля вже точно не влаштовують ані Україну, ані Болгарію, ані Румунію, ані Туреччину, ані Північноатлантичний альянс, тому виробляються спільні формули щодо стримування РФ. Паралельно з проведенням навчань «Сі Бриз» ЗСУ, Державна прикордонна служба та Нацгвардія проводять і низку інших спільних із НАТО навчань у Чорноморському регіоні. Також збільшується інтенсивність заходження військових кораблів країн Альянсу до акваторії Чорного моря та українських портів, додав Мусієнко.

«Робиться це відповідно до норм міжнародного права про ротаційні терміни базування для певного виду військових суден, яких країни-члени НАТО дотримуються, на відміну від Росії», – констатував він.

Окрім цього, США надають допомогу в розвитку Військово-морських сил України, два бойових катери типу Island прибудуть в Україну найближчим часом. Зараз тривають переговори про передачу ще додаткової партії військових суден зі США, Канади та Данії. За допомогою США модернізуються військово-морські бази в Очакові та Миколаєві. Успішно пройшли випробування протикорабельні ракети «Нептун», ракетна програма України розвивається й набирає обертів, підкреслив політолог.

Фоторепортаж з навчань «Сі Бриз» – Аліни КОМАРОВОЇ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру