В Україні уніфікують військові звання за стандартами НАТО

Дата: 30.05.2019
Автор:

Верховна Рада України прийняла за основу зі скороченою процедурою розгляду введення нових сержантських і старшинських звань відповідно до стандартів НАТО.

За законопроект 10181 проголосували 231 народний депутат під час сесійного засідання, передає #ШОТАМ.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби) дасть змогу вдосконалити порядок виконання військового обов’язку громадянами України, реалізувати запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу ЗСУ відповідно до еквівалентної колонки “NATO Code” згідно STNAG 2116.

У законопроекті пропонується запровадити нову шкалу армійських і корабельних військових звань. Зокрема, скасовуються військові звання – прапорщик, старший прапорщик і запроваджуються нові звання – рекрут, штаб-сержант, які відповідають еквівалентній колонці НАТО Code згідно STNAG 2116.

Також автори законопроекту передбачають, що ці зміни дозволять підвищити роль сержантського і старшинського складу ЗСУ в навчанні і вихованні підлеглого особового складу та в підготовці і виконанні ними завдань за призначенням, створить додаткові мотиваційні чинники щодо проходження громадянами України військової служби за контрактом та сприятиме переходу ЗСУ на професійну основу, за зразком армій західноєвропейського зразка.

Що зміниться?

Нова лінійка звань в авіації і сухопутних військах повинна виглядати таким чином: солдат, старший солдат, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант .

На флоті пропонується ввести звання матроса і старшого матроса. За ними йдуть старшина, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина. Наявні офіцерські звання залишаються без змін.

Запропонована вертикаль приблизно відповідає тій, що прийнята в армії США. Так український сержант (командир відділення) буде дорівнювати американському сержанту (sergeant). Звання старшого сержанта в українській армії відповідало б американському staff sergeant (сержант взводу); головний сержант в ЗСУ прирівнювався б до сержанта першого класу в армії США (ротний сержант); штаб-сержант відповідав би американському first sergeant (сержант батальйону), а майстер-сержант (головний сержант військової частини, навчального закладу або центру) — американському sergeant major.

Відповідно, старший майстер-сержант (Command Sergeant major) був би головним старшиною оперативних командувань, а головний майстер-сержант — головним старшиною роду або виду військ.

Запропоновані зміни відповідають вимогам держпрограми розвитку Збройних сил України, яка була затверджена президентом Петром Порошенко 23 квітня 2017 року. В рамках цієї програми ЗСУ повинні досягти повної сумісності зі стандартами НАТО до 2020 року. А для цього необхідно створити професійний сержантський корпус за зразком західних армій.

Навіщо змінювати?

Організаційно-штатна структура української армії досі багато в чому повторювала радянську. А в ній, відповідно до Статуту внутрішньої служби, тільки командир відповідає за бойову готовність і рівень бойової підготовки ввіреної йому військової частини і підрозділи. Він же стежить за морально-психологічним станом бійців, дисципліною в підрозділі, а також станом техніки і зброї.

Сержантом в такій структурі може стати боєць-строковик, який відслужив певний час в армії. При цьому він буде безпосереднім підлеглим молодшого офіцера, як правило, на рівні взводу.

В американській системі все інакше. Там офіцерська і сержантського вертикаль існують паралельно. Офіцери займаються плануванням і організацією, а от всі інші обов’язки — робота з особовим складом, бойова підготовка та підтримка дисципліни — покладені вже на сержантів. Певні повсякденні питання солдат також можуть вирішуватися на рівні сержантів для того, щоб не забирати час у офіцерів. При відсутності офіцера сержант може командувати підрозділом, будучи, швидше за помічником командира, ніж його підлеглим.

У рамках цієї ж системи дотримується своя ієрархія. Наприклад, взводні сержанти підкоряються ротним, ротні — батальйонним і так далі. На основі цієї ієрархії будується і кар’єрне зростання американських сержантів. У Міноборони України відзначають, що кандидат на перше сержантське звання в армії США повинен прослужити три-чотири роки на «солдатських» посадах, заслужити авторитет серед бійців, володіти лідерськими якостями, високим інтелектуальним рівнем і відмінною фізичною підготовкою. У цьому випадку рада сержантів частини або підрозділу затвердить його в якості кандидата. А для отримання сержантського звання кандидата буде потрібно здати іспит.

Ставши сержантом відділення, боєць продовжить службу в підрозділі, де він раніше був рядовим. Якщо він і далі буде проявляти лідерські якості, то за таким же принципом стане сержантом взводу, роти, батальйону тощо. Верхнім щаблем кар’єри вважається служба в якості сержанта роду військ або навіть головного сержанта всієї армії США, який є представником солдатів і сержантів перед командуванням збройних сил, а також координує роботу всіх нижчих сержантів.

Крок за кроком

В Україні вже багато зроблено для того, щоб система підготовки сержантів у ЗСУ максимально відповідала стандартам НАТО. Так, в нашій армії вже сформовані три центри підготовки сержантів. У них немає офіцерів, а працюють тільки прапорщики, мічмани і сержанти, які пройшли підготовку за кордоном. Зокрема, 197-й центр підготовки сержантів навчає фахівців для Сухопутних військ, 202-й — для Повітряних сил, а 203-ї — для Військово-морських сил.

Підготовка йде, як правило, на базовому і середньому рівнях, тобто для сержантів відділень, рот і батарей.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру