Вишиванки: “код” нескореної нації…

Дата: 16.05.2019
Автор:

День вишиванки у 10-й гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ. 16 травня 2019 року

Кожного третього четверга травня в Україні святкують день вишиванки. Тисячі українців сьогодні вбралися у святковий одяг. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.  Підтримали свято і українські військові на передовій – зокрема, бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади зробили “вишиванковою” навіть броню бойової техніки, екіпажі якої вдягли вишиті сорочки…

Традиція прикрашати одяг вишивкою в українців з’явилася декілька століть тому. І вона одразу стала нашою гордістю. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. А ще український національний одяг полюбився у цілому світу.

Вишитий одяг поєднують з джинсами, кросівками і навіть з діловим костюмом. До речі, так носити вишиванку ще у ХІХ столітті почав сам Іван Франко. Він першим вбрався у вишиту сорочку з піджаком.

У наш час дослідники вишивки нараховують понад 200 старовинних швів та більше 20 технік гаптування. Серед них найпоширеніші нині гладь та хрестик. Зокрема, хрестиком в Україні ніхто не вишивав аж до 19 століття. Була техніка хрестикування, але більше як допоміжна.

Своїми особливими вишиванками може похвалитися не тільки кожен регіон України, а й навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися фасоном, кольором та візерунком. Прикметно, що популярні нині маки як елемент візерунка практично не використовувалися в традиційній українській вишивці, оскільки символізували печаль і смерть, а набули слави наприкінці 20 століття.

Мода на вишиванки підкорила не лише українців, а й світові подіуми. Американський модний журнал про моду Vogue назвав українську вишиванку сучасним трендом. Французький дизайнер Жан-Поль Готьє присвятив вишивці цілу колекцію суконь. Українськими етномотивами оздоблювали свої роботи англійський модельєр Джон Гальяно, й італійський кутюр’є Valentino.

Останнім часом вишиванка активно завойовує серця й голівудських зірок. Британська співачка Адель, американські супергерої Сільвестр Сталлоне й Арнольд Шварценеггер, австралійська кінодіва Ніколь Кідман і мільярдер Річард Бренсоні, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо одягали українську вишиванку.

Орнаментами української вишивки віднедавна прикрашають не тільки сорочки, а й автомобілі, предмети побуту, їх використовують і як візерунки для тату і манікюру.

За матеріалами публікацій ТСН та Facebook

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру