Георгіївський хрест потрапив до музею в Черкасах через 104 роки після того, як ним нагородили холодноярського повстанця

Дата: 07.05.2019
Автор:

Хрест Святого Георгія Побідоносця («солдатський орден») часів Першої світової війни передав сьогодні обласному краєзнавчому музею черкаський журналіст і краєзнавець, представник Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» Андрій Кравець.

– Сьогодні, напередодні 9 Травня, особливо важливо пам’ятати, що між справжнім бойовим Георгіївським хрестом і пропагандистською так званою «георгіївською» (а насправді радянською гвардійською) стрічкою, яку активно використовує путінський режим, – величезна різниця, – сказав у коментарі «Прочерку» Андрій Миколайович.

Хрест, який Андрій Кравець передав музею, було випадково знайдено в Холодному Яру, на межі Черкаської і Кіровоградською областей. Знахідка кілька разів переходила з рук у руки, і от тепер нарешті потрапила до музейної експозиції. За допомогою вибитого на хресті номера вдалося з’ясувати, що він належав унтер-офіцеру Степану Книшу, вірогідно, уродженцю села Вергуни під Черкасами. Отримав він її 6 травня 1915 року. За архівними даними, цей Георгіївський хрест (IV ступеня) був у Степана Дементійовича не останній: згодом упродовж кількох місяців він отримав ще два: ІІІ і ІІ ступенів. Імовірно, він був бійцем Холодноярської республіки. В 1938 році Степана Книша було розстріляно.

– Я бачу особливий символізм у тому, що в календарі поруч стоять ці події: сьогодні 7 травня; нагороду Степан Книш отримав 6 травня, 6 травня православна церква відзначає День святого Георгія Побідоносця і 6-го ж травня своє професійне свято відзначає українська піхота, – зазначив Андрій Кравець.

Під час Першої світової війни Степан Книш воював у 148-му Каспійському піхотному полку. Відомо, що командир цього полку Володимир Колюбякін під час Другої світової війни став одним із очільників Російського охоронного корпусу, який воював на боці нацистської Німеччини і придушував партизанський опір на території Югославії.

– Дивно розвела доля цих двох людей: один воював за свою землю і загинув від кулі ворога, а другий служив Гітлеру і вбивав таких самих слов’ян, як і він сам, – із сумом зазначив Андрій Миколайович.

Директор обласного краєзнавчого музею Ірина Собко, подякувавши Андрію Кравцю за передачу нового експоната, пообіцяла, що він буде розміщений в експозиції нового залу, присвяченого сторіччю Української революції.

Максим СТЕПАНОВ, фото автора 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру