З Німеччини до України повернуто Грамоту Петра І, у якій засвідчено страх Москви щодо повернення Київської митрополії до Константинополя

Дата: 17.04.2019
Автор:

Вночі 13 квітня з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність, втрачена під час Другої світової війни, важливий історичний документ – Грамота Петра І. Під супроводом поліції артефакт доставлегл з аеропорту в музей Софії Київської.

Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомив міністр культури України Євген Нищук.

“З моєю заступницею Тамарою Мазур особисто зустрів артефакт у Міжнародному аеропорту “Бориспіль”, – пише пан Нищук. – Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг).

Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника “Софія Київська”, де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду.

Ця передача стала результатом роботи Міжурядової комісії з питань повернення переміщених культурних цінностей під час Другої Світової війни, де головували моя Перша заступниця Світлана Фоменко та доктор Міхаель Янсен посол з особливих доручень МЗС ФРН.

Дякую науковцям, які віднайшли і дослідили цю культурну цінність і всім колегам, які долучились як до повернення, так і перевезення цього артефакту. Далі буде!

За свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя…”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру