У Києві відбудеться лекція «Війни пам’яті про ХХ століття: Україна vs Росія»

Дата: 11.04.2019
Автор:

Запрошуємо на зустріч у межах A posteriori. Історичний лекторій, присвячену темі історичної пам’яті.

www.chytomo.com

Майже чверть століття українські історіографи «відчищають» національну пам’ять з-під потужного шару радянсько-партійних міфів, стереотипів та відвертих фальсифікацій. Відбувається переосмислення комуністичного експерименту та його наслідків. Докорінно змінюється геополітична локація України в історичній картині світу.

Чи не найпоказовіше це видно на прикладі історії ХХ ст. Більшовицький переворот чи Велика Жовтнева соціалістична революція? Українські визвольні змагання 1917-1921 рр. чи Громадянська війна? Сталінський терор — нелюдські злочини чи деякі перегини? Друга світова чи Велика Вітчизняна? Упівці — борці за незалежність чи буржуазні націоналісти? Дефіцити, доноси, демонстрації — чи ковбаса по 2,20? Якою є державна політика пам’яті про ХХ ст. в Україні та Росії? Що згадують пересічні українці та росіяни про минуле століття?

На думку Лариси Якубової, в історії немає незручних тем, є теми незручні для політичних маніпуляцій.

Спроби «вилущити» все незручне є ознакою цивілізаційної незрілості. Розбудова національної історичної пам’яті має відбуватися не за принципом сепарації історичних фактів, подій, особистостей, процесів. У минулому кожної нації є те, що становить фундамент національної гордості, а є й те, що пече гартованим залізом смертельного сорому. Власне, останнє — це запобіжник культивування національної пихи з усіма її страшними наслідками. Історію не варто підлаштовувати під скороминучі політичні завдання, виправдовуючи це політичною доцільністю чи умоглядною вищою метою. Її необхідно знати в повному обсязі, з усіма больовими точками та глухими кутами.

Лариса Якубова — доктор історичних наук, член-кореспондент Національна академія наук України, завідувач відділу історії України 20‒30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України. Авторка та співавторка видань «25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави», «Триста років самотності: український Донбас у пошуках смислів і Батьківщини», «Русский мир» в Україні: на краю прірви», «В обіймах страху і смерті. Більшовицький терор в Україні», «Кримський вузол»: історичні передумови виникнення і шляхи розв`язання».

Модерує Ольга Петренко.

Подія на Фейсбуці

Читомо

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру