Алея українських діаспор з’явиться у Києві

Дата: 28.03.2019
Автор:
Алея українських діаспор, закладена українськими громадами з різних країн, з’явиться у Києві як символ зв’язку українців усього світу з Батьківщиною, повідомляє Укрінформ.

Фото: сторінка групи "Алея українських діаспор" у Facebook

Про це повідомив один з координаторів проекту «Алея українських діаспор» Олександр Білера на сторінці однойменної групи у Facebook.

«Завдання проекту – закласти в Києві символічну алею та надати можливість кожній діаспорі посадити дерево від свого імені. Пам’ятний напис буде ідентифікувати дерево та діаспору», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мета проекту – показати єдність України з її дітьми-українцями, де б вони не знаходились. «Алея символічно показує, що будь-яка діаспора українців через своє коріння має духовний зв’язок з українцями всього світу та Україною», – зауважив Олександр Білера.

Повідомляється, що висадка перших 20 дерев планується вже у квітні цього року. Вони будуть саджатись групами, за готовністю та згідно замовленню діаспор.

Види дерев наразі погоджуються з виконавцем робіт – Комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Дніпровського району м.Києва. Дерева повинні добре рости в умовах міста і паркової алеї, мають бути добре розвинені тощо.

Активіст спілки українців Гамбургу Feine Ukraine і автор ідеї про Алею українських діаспор Олег Резник розповів у Facebook про історію виникнення проекту. «Наша ідея була посадити у себе в Гамбурзі дерево від української громади. Глянули на ціну цієї послуги і вирішили замість одного дерева у Гамбурзі висадити 10 дерев в Україні. Ідею підтримали ще кілька громад з інших міст Німеччини, але досить швидко зацікавилися й інші країни», – зазначив Олег Резник.

Він розповів, що далі у Facebook познайомився з активістами, які у своему районі (Русанівка, м.Київ) висаджували дерева та впорядковували свій район. «Першим на мій заклик вігукнувся пенсіонер з Русанівки Леонід Албул, потім приєднався Олександр Білера. Так створилася наша група», – сказав Олег Резник. За його словами, Леонід Албул бере активну участь від української сторони. «Завдяки йому нашим проектом зацікавився Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України. Він вирішуе багато інших технічних питань, є адміном у нашій групі», – додав активіст.

Олег Резник зазначив, що проект зі створення Алеї погоджений з Управлінням екології та природних ресурсів виконавчого органу КМДА. Українська сторона ще працює над табличками.

У свою чергу, українські громади проводять голосування і вибирають “своє” дерево. Фахівці-біологи перевіряють, чи воно підходить. Якщо так, то громада купує саджанець у будь-якому пітомнику, а КП УЗН Дніпровського району  висаджує та забеспечує полив та догляд.

Алея розташується  на території Русанівського парку, від альтанки вздовж Дніпра. Організатори проекту хочуть зберегти принцип “Одна країна – одне дерево”. Планується висадити щонайменше 100 дерев.

Наразі свої дерева для участі у проекті вже обирають громади з 34 країн: Данія, Хорватія, Іспанія, Словенія, Швеція, Італія, Нідерланди, Японія, Естонія, Казахстан, Алжир, Німеччина, Росія, Білорусь, Сербія, Португалія, Туреччина, Норвегія, Албанія, Йорданія, Австралія, Ірландія, Греція, Киргизстан, Франція, ОАЕ, Домініканська Республіка, Люксембург, США, Малазія, Ізраїль, Сінгапур, Литва та Чорногорія. Організатори щиро запрошують долучатися до проекту українців з устого світу.

Серед видів дерев, які розглядаються закордонними українцями, – дуб, верба, сакура, горобина, лавр, горіх, сосна, гінкго, липа, бук, береза, ялина, калина тощо. Діаспоряни обирають дерево для Алеї голосуванням всередині громади, зважаючи, зокрема, на національні дерева країн проживання, вподобання членів громади тощо.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру