Телевізійники програми “Кордон держави” відзняли на Черкащині історичний випуск, присвячений Дню Держприкордонслужби

Дата: 13.03.2019
Автор:

Знімальна група телепрограми “Кордон Держави” готує історичний випуск до Дня прикордонника України, який відзначатиметься 30 квітня, – про це повідомляє «Козацький край» з посиланням на редакцію програми.

Журналісти телепрограми, що виходить на «5 каналі», скориставшись фестивалем історичної реконструкції у Легедзиному Тальнівського району Черкащини, відзняли реконструкцію подій квітня 1918 року. Тоді Донецька група Армії УНР, звільнивши від більшовиків велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон УНР з Росією і тодішньою Донською Республікою і встановила перші прикордонні стовпи.

Керівник Донецької групи військ УНР, отаман Володимир Сікевич про ті події згадував: «Я пішов на наш кордон. Там були вже всі війська групи, що приїхали зо мною, прийшов і наш пан-отець. Козаки принесли два високих стовпи, вималювали їх на жовто-блакитну фарбу, яку знайшли на станції, на кожному з двох боків намалювати тризуб, а під ним написали: “У.Н.Р.”, а до стовпів прибили патики з нашим рідним державним прапором! Священик відслужив молебен, окропив святою водою прапори. Коли козаки піднесли до гори стовпи і закопали в землю, музика заграла наш гімн, гармати дали салют, а козаки крикнули могуче: «Слава!» Це було таке свято для нашого війська, що його зможе зрозуміти лише той, для кого Україна дорожче за життя» (генерал В. Сікевич «Сторінки із записної книжки»).

 Знімальна група телепрограми «Кордон держави» дякує за сприяння Військово-історичному клубу “Повстанець” та особисто Владиславу Запорожцю, Державному історико-культурному заповіднику “Трипільська культура” та особисто Владиславу Чабанюку і Тальнівській районній спілці прикордонників та особисто Миколі Мельнику.

Фоторепортаж Валерія Олійника

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру