Що “не пускає” гетьмана Хмельницького на постамент, який залишив Ленін у Лисянці на Черкащині?

Дата: 17.02.2019
Автор:

Рішенням Лисянської селищної ради від 17 березня 2017 року, розглянувши звернення Лисянського козацького полку Черкаського обласного козацького товариства ВГО УРК, було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою для встановлення пам’ятного знака гетьману Богдану Хмельницькому, з подальшим встановленням пам’ятного знаку в Лисянці на місці колишнього пам’ятника Володимиру Леніну без затрат коштів з місцевого бюджету. До серпня 2017 року завдяки самовідданій праці черкаських скульпторів В. Г. Крючкова та І.В.Фізера пам’ятний знак висотою 3,60 см. та вагою близько 3 тонн був виготовлений та підготовлений для подальшого транспортування і монтажу на центральній площі селища. На це було витрачено зібрані за 7 років сотнями небайдужих людей кошти в сумі понад 200 тисяч гривень. З того часу пам’ятник перебуває на складі в Лисянці.

Чому зволікають з його встановленням, розповів один з ініціаторів цього проекту Олександр Гаврилюк: “Ми вже два роки судимося з жителем Лисянки Олександром Козловим, який вважає, що рішення Лисянської селищної ради слід скасувати в судовому порядку та прийняти вже Лисянською ОТГ нове рішення щодо розміщення на місці пам’ятника Леніна пам’ятного знаку «Героям небесної сотні та воїнам АТО», а не Хмельницькому. Якщо подивитися зі сторони на причину цього надуманого конфлікту, то вона на наш погляд полягає в наступному. Так, ЧОКТ ВГО УРК вже не раз звертало увагу влади на актуальність питання щодо будівництва пам’ятника «Героям небесної сотні та воїнам АТО і ООС» в Лисянці.

Як відомо, Лисянська селищна рада прийняла рішення про місце його будівництва в районі Пагорбу Слави на площі Миру, 2 в Лисянці. В свою чергу козаки, в особі скульптора Крючкова, запропонували свій ескізний проект цього пам’ятного знаку. Більш того, на ці роботи в Лисянської ОТГ є кошти в сумі 143 тисячі гривень від реалізації пам’ятника В. Леніну, які за вже два роки знецінюються внаслідок інфляції.

На жаль, районна та місцева влада за п’ять років так і не вирішила цього питання, тим самим створила конфлікт та стала посміховищем для громади Лисянки та району. Тому вважаємо, що з метою вирішення цього конфлікту Лисянська ОТГ повинна виконати свій обов’язок щодо увіковічення пам’яті Героїв небесної сотні та воїнів АТО і ООС, спорудивши у Лисянці в раніше визначеному місці відповідний пам’ятний знак у 2019 році”.

Тим часом судова тяганина триває, і наступне судове засідання призначено на березень цього року у Звенигородці. Питання будівництва та відкриття пам’ятного знаку гетьману Б. Хмельницькому, як національний проект, розглядалося і центральними органами влади. Стосовно цього є доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Міністерству культури України та Черкаській ОДА, вважається, що хід його виконання знаходиться особисто на контролі в голови ОДА Олександра Вельбівця.

www.viche.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру