Історичні реконструктори “включили машину часу”, на день повернувшись у битву з минулого…

Дата: 05.02.2019
Автор:

Після відтворення битви "німці" і "червоноармійці" зробили колективне фото на пам'ять. Історичні реконструктори відтворюють трагічні події минулого лише для того, щоб вони не повторилися в майбутньому...

“Між Віслою і Одером. Лютий 1945 року” – так назвали відтворення битви 74-річної давнини історичні реконструктори, які зібралися минулої неділі, 3 лютого з усієї України, пише “Козацький край”.

Вісло-Одерська операція (12 січня — 3 лютого 1945 року) була стратегічою наступальною операцією військ 1-го Білоруського і 1-го Українського фронтів, проведена при підтримці військ лівого крила 2-го Білоруського і правого крила 4-го Українського фронтів.

Бойові дії велися проти німецьких армій групи “Центр”, у битві з обох сторін, разом узятих, було задіяно понад два мільйони людей…

3 лютого, саме в день чергової річниці завершення Вісло-Одерської операції, у Пиляві Вишгородського району Київщини зібралися історичні реконструктори з багатьох областей України, включно з Черкащиною. Один з учасників реконструкції відзначив: організовано все було добре, тільки щось червоноармійців було аж занадто мало – “німців” було утричі більше, раніше ж під час реконструкцій картина була дзеркально протилежною. Чи не тому, що в контексті сучасної війни радянські шапки-вушанки і ватники викликають неприємні асоціаціїі з новітніми агресорами, що прийшли на українську землю?..

Втім, реконструктори з досвідом знають: форма під час відтворення битв минулого не перетворює того, хто її вдягнув, ні на гітлерівця, ні на сталініста.

Зокрема, на реконструкції побував і затятий любитель історії минулого, заступник директора історико-культурного заповідника “Трипільська культура” (Тальнівський район Черкащини) Олександр Назаров.

Цього разу він грав роль червоноармійця-піхотинця. Але вже навесні у себе вдома, на Черкащині, він очолюватиме проведення реконструкції битви українських повстанців проти московських більшовиків.

Для професійного історика це – не гра, а можливість доторкнутися до історії, яка часто повторюється в деталях…

Ярослав ЗВЕНИГОРА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру