Ювілей Котляревського святкуватимуть у багатьох містах: від Києва і Полтави – до Краматорська й Маріуполя, Одеси і Запоріжжя, Харкова і Львова

Дата: 02.02.2019
Автор:

Фото: zmist.pl.ua

Не дивлячись на те, що у Полтаві знають про Івана Петровича якщо не все, то дуже багато, про відзначення 250 літнього ювілею автора «Енеїди» задумалися у Києві.

Потужний проект «Хлопець хоч куди козак», який ініціювала та реалізовує  громадська організація «Сяйво усмішок», покликаний не лише популяризувати творчість Івана Котляревського, а й показати багатогранність талановитого полтавця.

 «Це мультидисциплінарний проект, який включає в себе виставку робіт художниці Оксани Тернавської до творів  поета та драматурга (вона, до речі, за часів Незалежності вперше зробила повне ілюстрування “Енеїди”), створення артбука, презентації творчості Котляревського юнацькій аудиторії популярними вітчизняними сучасними літераторами, перформанс та конкурс відео декламації», – розповіла Юлія Валова, керівник проекту.

Фото: Ілюстрації Оксани Тернавської

Із травня по вересень проект «Хлопець хоч куди козак» відвідає дев’ять міст: Київ, Полтаву, Харків, Краматорськ, Маріуполь, Дніпро, Запоріжжя, Одесу та Львів.

У Полтаві захід відбудеться 16-20 травня.

Коротко розповімо про кожну зі складових і почнемо з видавничої складової.

Вперше за часів незалежності в Україні завдяки видавництву «Корбуш» світ побачило ілюстроване видання «Енеїда», над яким працювали понад трьох років. І з нагоди 250-ліття видатного поета та драматурга, в рамках проекту, для широкого загалу буде представлений артбук –ілюстроване видання, що вміщує близька 80-ти робіт художниці Оксани Тернавської, з уривками творів письменника «Енеїда», «Наталка Полтавка» та «Москаль Чарівник».

Фото: Ілюстрації Оксани Тернавської

До видання артбук планується українською та німецькою мовами. Містичні та барокові ілюстрації будуть представлені також на виставках, що відбудуться в усіх містах, де побуває проект. Чому артбук буде ще німецькою? Організатори пояснили, що мають плани щодо презентації творчості Котляревського закордоном.

Крім того, планується випуск міні-книжок із описом проекту «Хлопець хоч куди козак», фрагментами творів Івана Петровича, ілюстраціями та планом подій. Міні-книжки поширюватимуться безкоштовно.

Фото: Ілюстрації Оксани Тернавської

Ще одна складова проекту – перформанс. Юлія Валова пояснила:

«Перформанс відбуватиметься у центрі міста, або на якійсь площі, у торгівельному центрі, де буде найбільше скупчення людей. Точне місце вказати не можемо, адже тоді втратиться суть перформансу, що має бути неочікуваний. Плануємо, що це буде по 3 події в кожному місті».

За театральну складову відповідатиме незалежний київський театр «Маскам Рад». Режисер постановки – керівник та актриса театру Інна Гончарова.

Третя складова – конкурс відео декламації творів письменника «Дарунок І. Котляревському від нащадків».

Конкурс відео декламації відбуватиметься у двох форматах: вербально і жестовою мовою.

Партнером конкурсу відео декламації жестовою мовою «Відчуй «Енеїду» є громадська організація «Відчуй», яка минулого року представила алфавіт жестовою мовою за участю відомих спортсменів та зірок, а також підписала меморандум про співпрацю з Міністерством освіти щодо розбудови інклюзивної освіти.

Для участі у конкурсі потрібно у будь-який доступний спосіб зняти декламування творів на відео та надіслати на сайт проекту або на сторінку «Відчуй» у facebook. Даний конкурс розрахований на учасників від 10 до 18 років.

Кожен із напрямків оцінюватиметься та преміюватися окремо.

Результати конкурсу «Відчуй «Енеїду» стануть відомими 9 вересня 2019 року, в День народження Івана Котляревського. Оголошення конкурсу відбудеться на початку травня.

Невід’ємною частиною проекту стане лекторій. Презентація, чи швидше, розповідь про творчість та життя Івана Котляревського для юнацької аудиторії відомими українськими літераторами: Іваном Пантюком, Іваном Андрусяком, Яною Дубінянською та Лесею Мудрак.

Ще один бік проекту, який самі організатори не виокремлюють, але ми впевненні, що це важливо – сторінка у facebook. Творчий колектив проекту викладає не лише загально відому інформацію про письменника, але чимало цікавих та маловідомих фактів із життя Котляревського. Так, за хештегом #Хлопецьхочкудикозак можна дізнатися, наприклад, що запозичив у Котляревського Гоголь, історії екранізацій та театральних постановок, драматичні історії кохання, родовід письменника тощо.

Саме на сторінці проекту надалі організатори висвітлюватимуть всю інформацію по проекту, а також дату початку конкурсу декламації та розклад запланованих акцій.

Фото: Ілюстрації Оксана Тернавська

zmist.pl.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру