Українці “навчили” ракети С-125 спалювати ворожі кораблі і катери у радіусі 40 кілометрів

Дата: 22.12.2018
Автор:

В очікуванні міжнародної підтримки Україна й сама не гає часу, приводячи у бойову готовність власне озброєння, повідомляють Патріоти України.

Після того, як 25 листопада Росія вдалася до неприхованої військової агресії проти українських військових кораблів у Керченській протоці, життя в Україні різко змінилось: воєнний стан, навчальні збори, прискорення процесу введення в експлуатацію нової зброї та військової техніки тощо.

Зокрема, 5 грудня на військовому полігоні в Одеській області Збройні сили України відпрацювали систему берегової оборони за допомогою модернізованого ракетного комплексу С-125 та випробували українські крилаті ракети “Нептун”. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, завданням крилатої ракети “Нептун” було перевірити дальність та точність ураження надводних цілей, з чим вона впоралась на відмінно: ціль було знищено на відстані 280 кілометрів.

Що стосується зенітно-ракетного комплексу С-125, то його перевіряли на точність та надійність враження плавзасобів. Результат: 8 пусків – 8 знищених надводних цілей. І це також відмінний показник, враховуючи те, що лише в травні цього року ЗРК С-125 були повернені на озброєння ЗСУ зі складів зберігання, куди вони були “списані” на початку 2013-го року рішенням тодішнього міністра оборони України росіянина Павла Лебедєва.

Взагалі, ЗРК С-125 – це досить древній вид ракетного комплексу, який перебував на озброєнні ЗСУ СРСР ще з 1961-го року. Щоправда, з того часу комплекс зазнав багатьох модернізацій та вдосконалень, особливо після розпаду Радянського Союзу, що породило цілий модельний ряд по суті нових ЗРК.

В Україні цей процес призвів до появи у 2010-му році модифікації С-125-2Д (експортний варіант – “Печора-2Д”) розробки НВП “Аеротехіка-МЛТ”, яка у 2018-му році була вдосконалена ракетою 5В27Д-М2 розробки КБ “Луч” та державного підприємства “Радіонікс” і отримала назву С-125М “Печора”. Судячи з усього, останню версію й випробовували вчора на полігоні в Одеській області.

Власне, про плани створити у Збройних силах України зенітно-ракетний полк на озброєнні якого будуть модернізовані ЗРК С-125М “Печора” почали говорити ще в лютому 2018-го року. Передбачалося, що до складу полку може входити до 4-х дивізіонів, в складі кожного з яких буде до 4-х пускових установок з 16-ма ракетами. Для цього в травні й були розконсервовані С-125, про що йшлося вище.

Про С-125М “Печора” відомо, що цей ЗРК є глибокою модифікацією базової системи, який може стріляти різними керованими ракетами: як 5В27Д-М2 з активною радіолокаційною головкою самонаведення, так і 5В27Д-М1 з напівактивною головкою самонаведення.

При оснащенні зенітними керованими ракетами 5В27Д-М2 з активною радіолокаційною головкою самонаведення, на початковій ділянці ракета рухається за аеробалістичною траєкторією. Такий політ ракети істотно збільшує дальню межу зони ураження, яка з новими ракетами становить 40 км (була 18 км), і максимальну висоту зони ураження, яка тепер 25 км (була 18 км). Використання на прикінцевій ділянці траєкторії наведення ракети дозволяє здійснити принцип “пустив і забув”, що істотно скорочує час роботи комплексу з пошуку і захоплення цілей на супровід. Також це дозволяє істотно зменшити вплив активних навмисних перешкод головці самонаведення ракети, що забезпечує високу ймовірність (більше 0,9) ураження цілі.

У модернізованій ракеті 5В27Д-М1 з напівактивною головкою самонаведення реалізований комбінований спосіб наведення на ціль. На початковій ділянці траєкторії застосовується інерційне наведення в точку попередження з радіокорекцією від FCR-125 її положення і швидкості при маневрі цілі. На кінцевій ділянці траєкторії застосовується напівактивне самонаведення після захоплення цілі при підсвічуванні FCR-125.

FCR-125 – це нова радіолокаційна система виявлення, призначена для автономного виявлення, розпізнавання, супроводу літаючих об’єктів (цілей) і наведення ракет. Щілинна антенна решітка FCR-125 здійснює огляд простору в секторі за азимутом ± 300, а за кутом місця від -20 до +450. Дальність виявлення повітряних цілей становить130 км.

Але найбільшою перевагою є те, що FCR-125 забезпечує одночасний супровід однієї цілі і наведення на неї до 2-х ракет 5В27Д; одночасний супровід до 3 цілей і наведення на них до 6 ракет 5В27Д-М1; одночасний супровід до 4 цілей і наведення на них до 8 ракет 5В27Д-М2.

На початку 2018-го року промайнула інформація, що планується серійна модернізація саме ракет 5В27Д-М2 з активною радіолокаційною головкою самонаведення, перші випробування якої успішно пройшли в січні цього року.

Взагалі, прямим призначенням С-125М “Печора” є знищення низьколітаючих і малорозмірних цілей за умов впливу всіх видів радіоперешкод. Мова йде, переважно, про ворожі дрони і крилаті ракети. Власне, на початку листопада цього року було успішно завершено бойові стрільби – спочатку по літаках з імітованими пусками ракет, а потім і по БПЛА ВР-3 “Рейс”. Практично всі цілі було знищено.

Однак, у Генштабі ЗСУ не стали заганяти себе в рамки загальноприйнятого шаблону, а вирішили випробувати цей модернізований ракетний комплекс і для знешкодження морських надводних цілей. Як вже зазначалося вище – успішно (8 пусків – 8 знищених надводних цілей).

Тобто, універсальний ракетний комплекс С-125М “Печора” може виконувати задачі як по захисту повітряного простору держави, так і оборони з моря, що робить його особливо цінним у світлі останніх подій у Керченській протоці і потенційної загрози агресії Росії з моря.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру