У Києві відбувся допрем’єрний показ вистави за мотивами п’єси Сенцова

Дата: 28.11.2018
Автор:
Проект створили за підтримки Українського культурного фонду і фонду «Відродження». Фото: ОЛЕНА ЗАШКО/ГРОМАДСЬКЕ

 

У Києві у Національному центрі Олександра Довженка відбувся допрем’єрний показ вистави «Номери» за мотивами п’єси українського політв’язня Олега Сенцова. Проект привертає увагу до проблеми ув’язнення українського режисера.

«Номери» — розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи, отримати утопічну свободу, але продовжує бігти по колу.

Проект створили за підтримки Українського культурного фонду і фонду «Відродження». Продюсеркою вистави стала Анна Паленчук, режисеркою — Тамара Трунова.

«Те, що ми взяли грант від Українського культурного фонду, це дуже добре. Але це водночас зобов’язує нас реалізувати його в короткі терміни. Я звикла працювати трохи інакше, тому нині працювати було складно. Репетирували до третьої ночі, а це впливало на настрій акторів», — розповіла режисерка.

Вона розповіла, що за сюжетом персонажів п’єси переселили до старого цирку — занедбаної структурм з літнім художнім керівником.

«Його мрії про цирк вже не співпадають з тим, що є сьогодні. Він не витримує цього і йде з цирку», — зазначає Трунова.

Продюсеркою вистави стала Анна Паленчук, режисеркою — Тамара Трунова. Фото: ОЛЕНА ЗАШКО/ГРОМАДСЬКЕ

 

Своєю п’єсою, за словами режисерки, група хотіла наголосити, що Сенцов — це людина, яка має право жити у вільній країні, говорити, що думає, і займатися своєю справою.

«Кажуть, що п’єса Олега пророча. Але нині майже будь-яка п’єса, у якій йдеться про сумне і яка закінчується погано, пророча для України. Ми говоримо про інше — про те, що ми підтримуємо Олега. Для мене він герой. Ми ставимо п’єму не для того, щоб сказати, що Олег Сенцов — український драматург», — підкреслила режисерка.

Акторка Римма Зюбіна зазначили, що п’єса «Номери» «не така традиційна українська драматургія, до якої звикли глядачі».

Кожен персонаж у п’єсі мав свій номер. Зюбіна грала «шістку».

«Хоча Олег і писав, що це фарс, у нас ця історія досить драматична. У цих персонажів є можливість вибору, але чи здатні раби зробити правильний вибір? Чи хочуть вони змінити устрій, в якому вони живуть? Як можна з людей зробити істот без імен, без прізвищ, лише з номерами?», — пояснила Зюбіна.

Актор Андрій Ісаєнко зазначив, що «ця вистава про те, як люди не можуть зробити правильний вибір, бо це страшно». «Про те, як людина стає пристосуванцем у будь-яких обставинах», — висловив думку актор.

Прем’єра вистави «Номери» запланована на 7 грудня. Частина вилучених коштів буде передана родині Олега Сенцова та родинам українських політв’язнів.

www.hromadske.ua

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру