Меценат врятував для України бронзовий шолом кімерійського воїна, який виготовили етруски 2700 років тому

Дата: 26.11.2018
Автор:
Такою знахідкою пишався кожний провідний музей світу. Щедрий дарувач поставив єдину вимогу – цінний експонат мають бачити люди, він не повинен лежати у запасниках.

Шолом, який виготовили етруски. Фото: Факти.

У Львові в приміщенні Музею історії релігії презентували дуже цінні археологічні знахідки – бронзовий шолом (один з найдавніших серед виявлених в Європі), церемоніальну чашу і фрагменти упряжі середини VIII століття до нашої ери. Вчені вважають, що вони належали кіммерійському воїну. Їх знайшли (хто саме, невідомо) в Хмельницькій області біля селища міського типу Дунаївці. Особливою інтригою для істориків є те, що ці давні речі були виготовлені етрусками, держава яких знаходилося в давнину на території сучасної Італії, зазначають Патріоти України.

- Насамперед потрібно провести консервацію знахідок, втім, рішення з цього приводу – в компетенції фахівців з металу, – повідомив професор кафедри археології Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор історичних наук Микола Бандрівський. – Вперше ці раритети потрапили в поле зору вчених в 2015 році – інформація про них тоді з’явилася на сайті «Музейний простір». Такими знахідками пишався б будь-який провідний музей світу. Була висока ймовірність того, що вони опиняться за кордоном в одній з приватних колекцій. На щастя, цього не сталося – меценат (він просив не називати його імені) викупив цей комплекс предметів і передав державі. Він поставив умову: раритети мають демонструватися публіці. Для показу безцінних знахідок був обраний Музей історії релігії – в ньому найнадійніша система охорони в місті. Ще одна умова мецената: комплекс повинен бути всебічно вивчений, за підсумками дослідження слід опублікувати монографію.

Цікаво, що в 1880 році теж на території нинішньої Хмельницької області біля села Кремінна було виявлено подібний етруський шолом. Де він знаходиться зараз, невідомо. Швидше за все, в приватній колекції за кордоном. Важливо також сказати, що у скіфів українського лісостепу були різні побутові речі (бронзові сита для проціджування вина, фібули-застібки, металевий посуд), виготовлені етруськими майстрами.

Джерело: Факты

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру