Військовий корабель РФ пішов на таран корабля з конвою ВМС ЗСУ. І сам отримав пробоїну…

Дата: 25.11.2018
Автор:

Російський військовий корабель вчинив таран одного з трьох суден із конвою ВМС ЗС України, які здійснювали перехід з Одеси в Азовське море.

Як передає “Новинарня“, про це вранці в неділю, 25 листопада, повідомив прес-центр командування ВМС ЗСУ.

“…Кораблі Військово-Морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу”здійснювали плановий перехід із порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – прикордонні катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”, йдеться в повідомленні.

Як зазначили в прес-центрі ВМСУ, прикордонний корабель “Дон” здійснив таранукраїнського рейдового буксира, внаслідок чого пошкоджено головний двигун “Яни Капу”, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик.

“Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами”, – зазначили в прес-центрі.

Водночас флотські представники не повідомили, де стався інцидент.

“Отже, Російська Федерація в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права… Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і командуванням Військово-Морських сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам”, – сказано в повідомленні.

“Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права”, – додали в командуванні.

У коментарі каналу “Прямий” колишній командувач ВМС ЗСУ Сергій Гайдук розповів, що росіяни вчиняли провокативні дії, здійснювали обльоти українського ордеру літальними апаратами, однак до бойового застосування не дійшло – противник “здійснював навали”.

За його словами, внаслідок такого зіткнення з “Доном” у буксира “Яни Капу” є пошкодження, але в нього два головних двигуни. “З одним [двигуном] є проблеми, але він іде під іншим двигуном, і наші одинички переміщуються у складі ордеру”, – сказав Гайдук.

Рейдовий буксир ВМС України "Яні Капу"

При цьому внаслідок “навалу” отримав пошкодження також російський корабель – за попередніми даними, ПСК “Аметист”.

“Зараз йому надають допомогу. Тому що, на відміну від наших буксирів і катерів, у них (російських суден – “Н”) корпуси алюмінієві. Тобто там є проблеми з живучістю цього прикордонного катера”, – додав екс-командувач.

Представник фонду “Майдан закордонних справ” Андрій Клименко, який моніторить безпекову ситуацію в Азовському і Чорному морях, заявив, що велику пробоїну отримав російський прикордонний корабель “Дон”, який таранив “Яни Капу”. При цьому український конвой – уже в Керченській протоці.

“Наші вже там. РФ зупинила рух цивільних кораблів Керченською протокою ще зранку. Таран рейдового буксиру «Яні Капу» російським прикордонним кораблем “Дон” стався о 8.26. При цьому сам цей “Дон” отримав собі пробоїну 1х1 метр, бореться за живучість”, – ідеться в дописі Клименка у “Фейсбуці”.

Протаранивши український корабель, російський "Дон" отримав пробоїну і бореться тепер за живучість...

“Зауважимо, що цей “Дон” – це фактично великий океанський буксир з гарматами. Водотоннажність: 1620 тонн. Довжина: 56,5 метрів. Екіпаж: 47 осіб. Озброєння: дві 30-мм АУ АК-306.
Порівняно з ним буксир ВМСУ “Яни Капу”: Водотоннажність: 303 т. Довжина: 29,3 метрів. Екіпаж: 6 осіб. Озброєння: 2 кулемети ДШКМ”, – зазначив експерт.

Клименко оприлюднив фото маневрів у протоці:

Управління Федеральної служби безпеки Росії в анексованому Криму стверджує, що три українських військових кораблі 25 листопада “незаконно перетнули держкордон Росії” і здійснюють “небезпечні маневри” на шляху до Керченської протоки. Про це повідомляють російські ЗМІ із посиланням на дані відомства.

У ФСБ запевняють, нібито українські кораблі “неправомірно зайшли у тимчасово закриту акваторію територіального моря Росії”, продовжують рух Керченською затокою, “не підкорюються наказам”. Окупаційне відомство припускає, що робиться це з метою “створити конфліктну ситуацію”.

Своєю чергою у командуванні Військово-морських сил України стверджують, що корабельна група продовжує свій шлях, попри протидію російських суден.

“Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України “Бердянськ” і “Нікополь”, рейдовий буксир “Яни Капу” продовжують виконання поставлених завдань у морі”, – стверджують у штабі ВМС.

У коментарі для ЗМІ речник ВМС ЗСУ Олег Чалик розповів, що “екіпаж українського рейдового буксира не постраждав від тарану російським кораблем”.

Як можна зрозуміти з повідомлень окупаційних ЗМІ, російські війська намагаються не пропустити ордер ВМСУ в Азовське море під Керченським мостом та готові застосувати спецпризначенців.

“Українські військові кораблі, які порушили кордон РФ, як і раніше, перебувають у безпосередній близькості від Керченської протоки. Але підібралися ближче: не в 6-ти, як повідомлялося раніше, а в 3 милях (5,5 км) від Кримського моста“, – йдеться у повідомленні колабораціоністського сайту “Крим-RRESS” о 14:12.

Зазначається, що в судноплавних прольотах Керченського моста розставлені кораблі Чорноморського флоту РФ і Берегової охорони ФСБ Росії. “До дій із висадці на палубу кораблів-порушників готові підрозділи спецназу”, – пише видання.

Із посиланням на “сенатора”-колабораціоніста Сергія Цекова окупанти поширюють заяву також про можливий арешт українських моряків.

За інформацією Керчтрафікконтролю, під Кримським мостом перекрито рух в обидва боки – через те, що нібито сів на мілину танкер перед мостом зі сторони Азовського моря.

Видання “Керч-інфо” поширило фото, на якому видно, що танкер стоїть паралельно з мостом, закриваючи іншим суднам доступ до проходу між опорами. Доступ до фарватеру обмежують також інші кораблі РФ.

Не вигадавши нічого кращого, росіяни, як і колись на Донузлаві, зобразили "посадку на мілину" танкера під Керченським мостом на шляху слідування українського конвою

 МЗС України оприлюднило заяву щодо збройної провокації Росії на морі.

“Провокативні дії з боку РФ в Чорному та Азовському морі перейшли межу і стали вже агресивними. Кораблі Російської Федерації у порушення свободи навігації неправомірно застосували силу по відношенню до кораблів ВМС ЗС України.
Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права”, – сказано в заяві.

МЗС України здійснить всі належні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування.

“Також невідкладно інформуватимемо партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі. Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а отже вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства”, – наголосили в МЗС.

Росіянам не вдасться збрехати про обставини отримання "Доном" пробоїни - момент, коли він пішов на невдалий таран українського буксира, зафіксовано посекундно...

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру