Українські вчені вперше за 17 років поїхали вивчати Південний океан

Дата: 14.11.2018
Автор:

Українські вчені 13 листопада вирушили в експедицію з вивчення стану Південного океану. Це перша поїздка за 17 років.

Українська наукова команда має три цілі дослідження, зазначив очільник експедиції, керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий:

  • дослідження запасів антарктичного криля (дрібні рачки), яким живляться вусаті кити, тюлені-крабоїди та пінгвіни. Українська група буде дізнаватися, чи варто обмежити вилов криля, чи його вистачає всім, зокрема людям. Зазначимо, нині Україна є однією з шести країн, які не лише виловлюють криль, а й досліджують його запаси;
  • збір даних про стан води океану;
  • отримання зразків «екологічного ДНК» (розчинене ДНК всього живого, яке було в океані упродовж трьох останніх днів) для переліку всіх мешканців океану від мікроорганізмів до китів (так званого «портрету екосистеми»).

Керівник експедиції додав, що участь України в такій експедиції є визнанням потенціалу країни.

«Уперше з 2001 року Україна бере участь у подібних дослідженнях. І це, звичайно, є визнанням як високого наукового потенціалу України, так і активної міжнародної позиції нашої держави у питаннях збереження вразливої екосистеми Антарктиди», — сказав Дикий.

Українські науковці вирушать до Південно-Африканської республіки, де сядуть на риболовно-крилевий траулер і вирушать Південним океаном до берегів Антарктиди.

Південний океан або Антарктичний океан — це сукупність вод Тихого, Атлантичного та Індійського океанів, які омивають Антарктиду.

Нагадаємо, за перший місяць відбору на антарктичну експедицію 2019-2020 на станцію Академіка Вернадського вже подалися 116 українців.

 

https://hromadske.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру