Вселенський Патріархат надає Українській Церкві Волю від Москви

Дата: 11.10.2018
Автор:

Вселенський Патріархат визнає незаконною анексію Київської метрополії Російською православною церквою у 1686 році, надає автокефалію Українській Церкві, продовжує процедуру надання їй Томоса і знімає анафему з предстоятелів Української православної церкви Київського патріархату Філарета та Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Про це стало відомо в четвер, 11 жовтня, на третій день засідання зборів вищих ієрархів Константинопольської церкви.

“Перше – відновити рішення, які вже були зроблені… Екуменічний Патріархат продовжує процедуру надання томосу Української церкви”, – сказав представник Константинополя митрополит Гальський Еммануїл журналістам у четвер після засідання Синоду.

Також Вселенський патріархат підтвердив зняття анафеми (відлучення від церкви) з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Таким чином, УПЦ КП та УАПЦ визнані канонічними. Визнана незаконною анексія Київської метрополії Російською православною церквою у 1686 році.

Константинополь також застеріг від незаконного захоплення церков і монастирів в Україні. Патріарх УПЦ КП Філарет пояснив, що визнання канонічності українських церков дає змогу в подальшому створити єдину помісну церкву.

“Найближчим часом ми об’єднаємося і отримаємо томос про автокефалію української вже єдиної церкви”, — сказав Філарет.

Філарет також розповів, що необхідний для отримання Томосу процес об’єднання українських церков буде дуже швидким.

“Я думаю, що процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимося, коли наберемо Собор”, – сказав патріарх, додавши, що його проведення очікується найближчим часом.

Священний Синод детально обговорив церковні справи України і за підсумками ґрунтовних обговорень прийняв постанову:

1) відновити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії Церкви України.

2) відновити Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його численних ставропігій в Україні, яка там завжди існувала.

3) приймати і розглядати клопотання про звернення Філарета Денисенка, Макарія Малетича і їх послідовників, які опинилися в розколі не з догматичним причин, відповідно до канонічних прерогативів Константинопольського Патріарха на отримання таких клопотань ієрархами й іншим духовенством від всіх автокефальних Церков. Таким чином, вищезазначені особи були канонічно відновлені у своєму ієрархічному або священичому чині, а їх віряни відновлені в спілкуванні з Церквою.

4) скасувати юридичну силу Синодального листа 1686 року виданого за обставинами того часу, що надало Патріарху Московському через ікономію право висвятити Митрополита Київського, обраного духовно-мирянським зборами його єпархії, який на будь-якому торжестві буде вшановувати Вселенського Патріарха як першоієрарха, проголошуючи і підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

5) закликати всі залучені сторони уникати присвоєння церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших актів насильства і відплати, щоб мир і любов Христові перемогли.

Президент України Петро Порошенко заявив, що отримання автокефалії означає падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви.

“Ми сьогодні отримали автокефалію і після Собору Предстоятель Української Помісної Православної Церкви отримає Томос. Українська влада гарантує дотримання релігійної свободи для віруючих всіх конфесій”, – сказав він.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру