Україна отримає копію Бертинських хронік з найдавнішою згадкою про Русь

Дата: 11.09.2018
Автор:

Аббатство Святого Бертина, де були знайдені хроніки

Україна отримає копію витягів з Бертинських хронік, документа з найдавнішою західноєвропейською згадкою про Русь-Україну, повідомляє посол Франції в України Олег Шамшур.

“В Україну передано копії витягів з Бертинських хронік (Les Annales Bertiniani), які зберігаються в бібліотеці міста Сент-Омер та вважаються найдавнішою згадкою про Русь-Україну”, – розповів дипломат.

Також Шамшур побажав авторам проекту з дослідження джерел і становлення української державності успіху в його реалізації.

Бертинські аннали – пам’ятка Середньовіччя, написана в Франкській імперії у 830—882 роки. Назва умовна, за містом знахідки основного рукопису в абатстві Святого Бертіна.

Бертинські аннали містять найдавнішу західноєвропейську згадку про Русь. В хроніках повідомляється, що в 839 році до імператора Людовика I, прибуло посольство візантійського імператора Теофіла, який: “прислав також… деяких людей, які стверджували, що вони і народ їх, називаються Рос (Rhos); їх король (лат. rex) має титул хакана (лат. chacanus), і направив до нього (Теофіла), як вони стверджували, заради дружби…”

Зазначимо, що в анналах представників Русі називають “народом шведів” (Sueones), що є одним з головних аргументів до норманського походження виникнення Русі.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру