Три чверті українців, готових прийти на референдум про вступ до НАТО, підтримують приєднання України до Альянсу

Дата: 11.09.2018
Автор:

Якщо б референдум щодо приєднання України до НАТО відбувався в серпні 2018 року, участь у ньому взяли би 63% громадян, йдеться у результатах опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології.

Так, найбільшу готовність взяти участь у референдумі висловили жителі західних регіонів (73%), а найменшу – східних (52%).

Водночас, на референдумі 67% українців проголосували б “за” вступ до НАТО, а 28% “проти”. Ще 5% не визначилися.

Опитування, проведене у мирний час – до окупації Криму Росією і вторгнення ворога на Донбас (від квітня 2012 року) показували прямо протилежні ймовірні результати голосування: 61% тих, хто взяв би участь у референдумі, проголосували б “проти” і лише 26% – “за”.

У різних регіонах результати уявного референдуму помітно відрізнялися б. Так, найбільшу підтримку вступу України до НАТО висловили б у західних (69%) та центральних (49%) областях. Натомість, переважно “проти” проголосували б у південному (21%) та східному (25%) регіонах.

Для тих, хто готовий підтримати членство України в НАТО, головним аргументом є те, що це дасть гарантію безпеки країні. Таку думку висловлюють 76% прихильників Альянсу.

Ще вагомими мотивами для є те, що членство в НАТО “дозволить Україні протистояти агресії Росії і повернути окуповані території” (34%) та “дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію” (32%).

Дослідження проводили з 16 по 28 серпня 2018 року. Всього опитали 2041 респондента віком від 18 років у 110 населених пунктах усіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко зареєстрував у парламенті зміни до Конституції щодо закріплення прагнень долучення до ЄС і НАТО. Зміни торкнуться статті 85, 102, 116. Вони передбачають відповідальність Верховної Ради, Президента, а також Кабінету міністрів по закріпленню європейського та євроатлантичного напрямку.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру