Українське кіно: нові фільми, які варто подивитися кожному українцеві

Дата: 08.09.2018
Автор:

8 вересня відзначають День українського кіно. З кожним роком кінематограф стає потужнішим, у 2018-му запланували екранізувати понад 30 стрічок. Більшість стали номінантами престижних конкурсів.

Журналісти підібрали 15 цьогорічних фільмів, які варто переглянути, передають Патріоти України.

“Легенда Карпат” режисера Сергія Скобуна

Історико-пригодницький фільм про лідера визвольного руху карпатських опришків, українського Робіна Гуда, Олексу Довбуша. Вороги закатували його матір, тож з дитинства Олекса виношує ідею помсти.

Спочатку фільм знімали як серіал, але робота вийшла у прокат повнометражною. Головні ролі грають співаки Валерій Харчишин та Марія Яремчук.

“Черкаси” режисера Тимура Ященка

Фільм про оборону однойменного морського тральщика, який заблокували російські війська в бухті Донузлав у березні 2014 року, під час анексії Криму.

В центрі сюжету історія українських хлопців Мишка та Лева, які опинилися на “Черкасах” під час захоплення півострова. Екіпаж корабля три тижні опирався ворогові.

Зйомки відбувались в Миколаївській області поблизу Очакова та Кінбурнської коси, а також в Одесі, Києві та на Чернігівщині.

“Казка про грошi” режисера Олесі Моргунець-Ісаєнко

Повнометражний художній фільм за мотивами повісті Володимира Короленка “Йом-Кіпур, або Судний день”. В центрі сюжету – сільський хлопець Левко, який успадковує млин від свого дядька. Через різке збагачення, у нього прокидається шалена жага до грошей і згодом він привласнює шинок єврея. Пізніше хлопець починає відбирати у людей останнє та зовсім втрачає можливість співчувати, любити та дружити.

“Міф” режисера Леоніда Кантера

Документальний фільм про життя та смерть Василя Сліпака “Міфа” – соліста Паризької опери, волонтера, учасника бойових дій та героя України.

У картині переплітається історія з оповідання Джанні Родарі “Джельсоміно в країні брехунів” про хлопчика, який мав незвичайний голос і завдяки йому боровся із лиходіями. Водночас розповідається про Василя, який теж мав унікальний талант і славу у Франції, але з початком війни пішов на Донбас.

У фільмі показано безліч архівних відео, яким був герой у повсякденні та на сцені.

“Сотка” режисера Олександра Беляка

Стрічка розповідає про молодого працівника супермаркету, що знаходить незвичайний піджак, у кишені якого ніколи не закінчуються стодоларові купюри. Це кардинально змінює життя хлопця, він починає розкішне та розгульне життя.

Проте у піджака є одна особливість: щоб у ньому з’явилось $100, вони мають звідкись зникнути.

“Ржака” режисера Дмитра Томашпольского

Комедія розповідає про видатного режисера артхаусу. Він гоноровий, інфантильний та ледачий. Перед чоловіком ставлять непросте завдання: зняти фільм, який розвеселить 12 експертів. У розпорядженні режисера є клоунеса, що не може сміятися, і клоун-невдаха, якого вигнали з училища за профнепридатність. Якщо режисер не справиться – його вб’ють.

“Бобот” режисера Максима Ксьонди

Це перша українська науково-фантастична стрічка про 12-річного хлопчика, що має врятувати світ. Землю не можуть поділити дві інопланетні цивілізації.

Ідея фільму з’явилась у 2010 році під час зйомок відеокліпу на пісню “Новина” гурту “Танок на майдані Конґо”. Після його виходу творча група отримала величезну кількість позитивних відгуків і почала працювати над сценарієм повнометражного фільму.

Тизер фільму спершу зняли російською мовою, бо його показувати інвесторам з Грузії, які дали половину бюджету. Сам фільм буде повністю україномовний.

“Король Данило” режисера Тараса Химича

Це історичний бойовик про Данила Галицького. У фільмі відтворено період, коли хан Батий нападає на Русь і знищує Київ. Данило несподівано для всіх вирішує їхати особисто до хана на перемовини, так князь отримує корону від Папи Римського і стає першим королем Русі.

За словами режисера стрічки Тараса Химича, це позитивна історія, яка сталася давно, але на землі, де ми живемо. Тому безпосередньо стосується всіх нас.

“Морена” режисера Сергія Альошичкіна

Містична драма з елементами хорору. У центрі історії знаходиться любовний трикутник.

Аня з коханим Юрком приїжджають до батьків дівчини у карпатське селище. Під час святкування Івана Купала дівчина Іванка, яку називають Мореною, причаровує Юрка. Після цього із парою починають траплятись дивні, навіть містичні речі.

“Брама” режисера Володимира Тихого

Фільм розповідає про життя у Чорнобильській зоні відчуження. Головна героїня баба Пріся – дивна жінка. Вона розмовляє з русалками, їсть галюциногенні гриби, а за війни зарізала дванадцятьох есесівців. Разом із нею живуть онук Вовчик і хвороблива донька Слава, яку колись покинув чоловік. Одного разу баба Пріся отримує попередження про катастрофу і це повністю змінює їхній розмірений темп життя.

“Герой мого часу” режисера Антоніни Ноябрьової

Фільм розповідає історію “маленької людини”, нашого сучасника, хлопця “з сусіднього двору”, що живе у складному, суперечливому світі та намагається знайти сенс свого існування у великому місті.

Він шукає роботу, намагається побудувати стосунки і ставить собі високі цілі. Та щоразу заходить у глухий кут. Картина з гумором демонструє парадокси наших реалій і легкий абсурд українського соціуму.

“Поліна” режисера Оліаса Барко

Фільм розповідає про 11-річну самотню дівчинку Поліну, яка потрапляє по той бік кіноекрану. Там живуть казкові герої і ховаються страшні таємниці.

Виробництво стрічки є копродукцією між Україною, Бельгією і Францією. У фільмі знімались Поліна Печененко, Василь Вірастюк, а також Яна Новікова, відома за фільмом “Плем’я”. Співачка Джамала зіграла роль фрейліни королеви.

“Свінгери” режисера Андрейса Екіса

Українська комедія “Свінгери” є рімейком популярного однойменного латвійського фільму, що вийшов у 2016 році. Вона розповідає про пари, які незадоволені своїми стосунками.

На головні ролі запросили зірок українського шоу-бізнесу – Дашу Астаф’єву, Ольгу Полякову, Олексія Вертинського.

“Шляхетні волоцюги” режисера Олександра Березаня

Фільм про колорит субкультури львівських батярів. Перед глядачами постає історія хлопців Боді та Мірека, які живуть під гаслом “Любити Львів, жінок та жарти”.

Їхні будні сповнені різних авантюр і пригод. Але хлопці не могли уявити, на що перетвориться їхнє життя після того, як вони стануть опікунами для юної Христі. Головним героям доведеться пережити нелегку трансформацію, в результаті якої вони зрозуміють, що таке справжня вірність, шляхетність і дружба.

Уперше покажуть фільм 27 вересня 2018 року.

“Фокстер i Макс” режисера Анатолія Матешка

Фантастичний сімейний фільм про пригоди хлопчика та собаки-супергероя.

За сюжетом, школяр Макс втікає з дому й ховається під мостом. Там він знаходить фарби та малює на стіні собаку. Малюнок оживає та перетворюється на пса-наноробота з суперможливостями. Однак про фантастичного собаку дізнається небезпечний злочинець і починає полювання на нього.

В українські кінотеатри фільм вийде 25 жовтня.

Джерело: Gazeta.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру