Горіховий Спас: традиції, що можна і що не можна робити

Дата: 28.08.2018
Автор:

28 серпня – свято Успіння Пресвятої Богородиці, або, за народною назвою, Перша Пречиста чи Горіховий Спас. Успіння – кінець земного життя Богородиці та переселення її в життя небесне. У народі Третій Спас називають Горіховим або Хлібним: до цього часу достигають лісові горіхи, в самому розпалі жнива. Це закінчення Успенського посту, тому стіл стає багатшим.

У цей день святкують перенесення до Константинополя нерукотворного образу Христа Спасителя (звідси ще одна назва свята – «Спас на полотні»). Церковна назва свята – Спас Нерукотворного образу Христа Спасителя. Як свідчить писання, котра захворіла цар Едеси Авгарь велів художнику написати обрах Христа, щоб молитися йому про одужання. Однак художник не зміг відобразити святий лик. Дізнавшись про це, Христос умив обличчя, витер його полотном, па якому дивним чином відбився його лик, і вручив його художнику. Цей нерукотворний образ згодом не раз творив чудеса, зціляв людей, поки не був загублений в ході четвертого Хрестового походу.

 З нагоди свята в храмах відбуваються урочисті богослужіння, освячуються горіхи. Цей день знаменує підведення підсумків, умиротворення і набуття духовної зрілості.

Горіховий Спас – що можна робити

У народі існує ряд традицій і повір’їв, пов’язаних з тим, що можна і що не можна робити на Горіховий Спас. Найголовніше, як і в дні всіх великих релігійних свят, – відвідування богослужінь і молитва. За церковною традицією в ці дні освячують горіхи (ліщину, волоські горіхи), хліб і короваї з борошна першого врожаю. У цей день господині заготовляють лікувальну горіхову настоянку: перемички волоських горіхів заливають горілкою і наполягають в темному місці. В Горіховий Спас прийнято ставити на стіл хліб або іншу випічку з зерна нового врожаю – вважається, що це принесе здоров’я всім членам родини і достаток дому.

Горіховий Спас – що не можна робити

Особливо значущих заборон на Горіховий Спас немає. Обмежень в їжі немає, оскільки до цього часу Успенський піст закінчується. Не можна в цей день сваритися, особливо з близькими і бажати комусь зла. Вважається що неприємності, які комусь побажаєш в цей день, повернуться до тебе сторицею.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру