Біля Лаври в Києві археологи розкопали унікальний оборонний мур ХІІ століття

Дата: 30.07.2018
Автор:

У національному Києво-Печерському заповіднику археологи розкопали фундаменти і залишки стіни. Її зруйнував хан Батий під час облоги Києва ще у 1240 році.

Такою інформацією поділився завідувач сектору археології заповідника археолог Сергій Тараненко, інформує ВВС News Україна.

Фундамент і стіни складаються з валунів, невеликих уламків колотого каміння та уламків давньоруської цегли – плінфи. Під час розкопу також знайшли фрагмент давньоруського металевого браслета з плетеним орнаментом.

Археологи дослідили, що стіна має довжину 21 метр. Поки що розкопали лише частину фундаментів, а відкривати повністю знахідку планують наступного року. В планах зробити експозицію, яка буде включати залишки фортифікаційних мурів.

Вчений розповів, що ця знахідка була частиною стіни, яка оточувала “верхню” Лавру. Збудували її наприкінці XII століття, простояла вона близько 150 років, до нашестя монголо-татар і взяття Києва у 1240 році.

Збудували її на місці дерев’яної огорожі – так званого стовп’я. Після набігу монголо-татар у XIII столітті наступний кам’яний мур з’явився навколо Лаври аж наприкінці XVII столітті, за кошти гетьмана Івана Мазепи.

Археологи називають стіну унікальною, бо в Україні, крім неї, відомі лише два об’єкти монументальної фортифікації Київської Русі. А конструкція цього фундаменту є поки що єдиною серед усіх пам’яток цієї доби на всій території держави Київської Русі.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру