Верховна Рада підтримала перейменування двох областей: Дніпропетровської – на Січеславську, а Кіровоградської – на Кропивницьку

Дата: 21.06.2018
Автор:

Комітет із питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВРУ підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську, а Кіровоградську на Кропивницьку. Про це написав у Facebook Володимир В’ятрович, директор інституту Нацпам’яті.

У козацькі часи територія сучасного міста Дніпра й області була частиною земель Запорозької Січі. А управлінський центр Січі був у Великому Лузі – тепер це територія сучасного Нікопольського району.

За різних обставин доводилося змінювати розташування управлінського центру п’ять разів. Тому Запорозька Січ у кожному випадку отримувала іншу назву: Томаківська , Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Шапільненська.

Місто Кіровоград, згідно із законом про декомунізацію, мали перейменувати на один із варіантів: Єлисаветград, Златопіль, Ексампей, Кропивницький, Козацький, Благомір.

Зупинилися на Кропивницькому – на честь актора й драматурга Марка Кропивницького, який залишив творчий слід в історії театру кінця XIX – початку XX століть. Більшість городян були проти перейменування. Але 14 липня 2016 року Верховна Рада України 230 голосами змінила назву міста. Однак область досі лишається Кіровоградською.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру