Очільник СБУ передав музею Шевченка в Каневі унікальні документи про міністра-шевченкознавця часів гетьмана Скоропадського

Дата: 12.05.2018
Автор:

 12 травня, під час робочого візиту на Черкащину Голова СБУ Василь Грицак передав музею Т.Г. Шевченка  у Каневі унікальні архівні документи про Володимира Науменка, видатного дослідника творчості Кобзаря.

В архіві СБ України містяться унікальні матеріали, що можуть пролити світло на маловідомі сторінки минулого. «Ми проводимо постійну роботу зі зняття грифів із засекречених радянськими спецслужбами архівних матеріалів», ‒ підкреслив Голова Служби.

Оприлюднюючи ці документи, СБ України сприяє відновленню історичної справедливості. «Гібридна війна РФ має на меті знищити нашу ідентичність, стерти минуле та позбавити майбутнього», ‒ наголосив Василь Грицак. За його словами, російські спецслужби діють за давно розробленим сценарієм. «Як і сто років тому перекручують події, лицемірно маніпулюють фактами, а всіх незгодних намагаються знищити», ‒ додав він.

«Шевченко був пророком ще тоді, попереджаючи про підступність «наших братів», – зауважив Голова СБУ. Від моменту свого народження тоталітарний радянський режим нещадно боровся з українською інтелектуальною елітою. Тому чимало видатних діячів потрапило в жорна цієї машини смерті. «Нам важливо пам’ятати імена патріотів, які відстоювали наше право на вільний розвиток та національну унікальність», ‒ зазначив очільник Служби.

Однією із таких знакових для України постатей є Володимир Павлович Науменко ‒ видатний педагог, науковець, культурний та громадський діяч, поборник культурної самобутності українців. Він був однією із найбільш прогресивних та впливових постатей свого часу. Співробітники спецслужби віднайшли архівно-кримінальну справу № 232 проти Володимира Науменка і нині передали її копію музею.

«Володимир Науменко, який зробив значний внесок у збереження та популяризацію творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка, був арештований, а вже наступного дня розстріляний та похований катами у загальній могилі разом з іншими жертвами більшовиків», ‒ повідомив Василь Грицак.

Довідка

Володимир Павлович Науменко (*7 (19) липня 1852, Новгород-Сіверський — † 8 липня 1919, Київ) — український педагог, філолог, громадський діяч, журналіст.

У березні 1917 року протягом двох тижнів тимчасово очолював Українську Центральну раду до повернення із заслання Михайла Грушевського. Міністр освіти в останньому уряді гетьмана Павла Скоропадського (листопад 1918).

Заарештований 7 липня 1919 року ЧК, протягом 24 годин засуджений та розстріляний за так звану «контрреволюційну діяльність». Реабілітований 13 грудня 1991 року.

Керівник музею Мар’ян Піняк подякував Голові Служби та висловив зацікавленість щодо подальшої співпраці з архівом СБУ щодо відновлення правдивої історії про Шевченка, Чернечу гору, музею і людей, які зробили багато для увіковічення пам`яті Кобзаря.

На переконання Голови СБУ, передані архівні матеріали будуть корисні не лише з точки зору дослідження процесу зародження та розвитку шевченкознавства, але й через призму вивчення історії національного руху в Україні. Представники Служби також передали музею відеофільми щодо причетності російських військових до терактів в Маріуполі та Волновасі.

Також під час робочої поїзди на Черкащину Голова СБУ вручив співробітникам обласного управління ордери на вісімнадцять квартир у відремонтованому сімейному гуртожитку. Протягом 2015-2017 років житловий фонд СБУ поповнено на 1218 квартир. З початку поточного року Службою безпеки України вже отримано 75 квартир.

За повідомленням прес-служби УСБУ в Черкаській області

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру