На фестивалі “Кам’янська Січ” на Херсонщині зібралися тисячі туристів з усієї України

Дата: 02.05.2018
Автор:

Змагання військових із кросфіту, показові виступи козаків та виставка картин українських художників під землею відбулися на Кам’янській Січі в понеділок, 30 квітня, напередодні офіційного відкриття туристичного сезону на Херсонщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зібралися на цьому славетному, святому для Херсонщини та України місці. Це дійсно унікальний об’єкт, який є свідченням жаги українців до власної держави. Сьогодні Кам’янська Січ знову стала форпостом у протистоянні російській агресії. І саме тут наші захисники демонструватимуть свою силу під час змагань із багатоборства. Тут поховані кошові отамани: Кость Гордієнко, Василь Єрофєєв. Тут славні козацькі традиції, й саме тут ми починаємо туристичний сезон завтра», – сказав під час старту заходів голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

У ІІ Всеукраїнському чемпіонаті сухопутних військ України з функціонального багатоборства «Кросфіт» взяли участь військові з усієї країни – загалом 16 команд. Вони вкотре довели свою силу та витривалість.

«Це і гарна промоакція самої Кам’янської Січі, і гарний захід для патріотичного виховання молоді всієї України. Тут представлені команди всіх військових частин сухопутних військ Збройних сил України», – підкреслив очільник Херсонщини.

Фестиваль продовжився і 1 травня. Крім змагань, гості, які приїхали на Січ, мали змогу оглянути виставку військової техніки, постріляти зі справжньої гармати, стати учасниками презентації книги та картини від Херсонського козацтва.

Також для всіх охочих проводили екскурсії «Спадок нащадкам» територією історико-культурної пам’ятки. Від завідувача сектору «Кам’янська Січ» Національного заповідника «Хортиця» Андрія Лопушинського відвідувачі дізналися про історичне значення землі, де розміщено козацькі святині, відвідали поховання кошового отамана Костя Гордієнка та архітектурні залишки ХІХ століття маєтку Михайла Агаркова, виставку кам’яних сільськогосподарських знарядь праці.

Упродовж дня тривала спортивно-розважальна програма «Козацький Грай»: разом зібралися козаки Херсонської, Дніпропетровської і Миколаївської областей, щоб  продемонструвати глядачам свої виступи та навчити козацьким звитягам. Козаки пропонували учасникам і гостям заходів велику програму з іграми та вправами.

Поціновувачі ж мистецтва мали змогу відвідати в залишках підвалів Агаркова виставку картин «На перехресті поколінь», які написали художники з різних куточків України під час І пленеру на Кам’янській Січі. «Упродовж 10 днів художники з Києва, Одеси, Харкова, Херсона писали наші пейзажі, Січ, степи, церкви, портрети козаків», – розповіла керівник пленеру Анна Йосипенко.

Серед інших атракцій – фестиваль вуличної їжі та крафтового пива «Кварта», виступи музичних гуртів «Козак Сіромаха», «Город не спящих», «4.5+», «Штурм», «Матроси криголама». Хедлайнером став рок-гурт «Коzak System».

Із такою насиченою програмою на Кам’янській Січі підготувалися до офіційного відкриття туристичного сезону, що відбудеться у вівторок, 1 травня.

Кам’янська Січ, розташована поблизу села Республіканець, – єдина з семи січей, яка збереглася до сьогодні. Вона була осередком політичного життя, бо на її території писалася перша у світі писана конституція – Конституція Пилипа Орлика.

Фото: Олександра Бутова/Укрінформ

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру