У Черкасах розпочав роботу Молодіжний євроатлантичний безпековий форум за участі представників НАТО

Дата: 27.04.2018
Автор:

Фото на згадку - біля експозиції, що розповідає про Холодноярських повстанців початку ХХ століття...

Молодіжний євроатлантичний безпековий форум розпочав роботу в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

80 студентів із Черкаської, Чернігівської, Київської областей та міста Київ мають змогу обмінятися думками з дипломатами, представниками НАТО в Україні та тими, хто упродовж багатьох років веде в Україні активну роз’яснювальну, просвітницьку роботу, розвіює міфи, створені десятиліттями радянського режиму.

— Спочатку ми думали провести цей форум у Києві, але вирішили, що важливо, щоб більше цікавих подій відбувалося в регіонах, — чистою українською мовою розповів під час відкриття Форуму посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. Посольство Литви наразі виконує функції контактного посольства НАТО в Україні.

За словами пана посла, головною темою, що обговорюватиметься упродовж двох днів на Форумі, є те, які зміни відбулися у питаннях безпеки світу за останні роки.

— На жаль, після 2014 року маємо багато нових викликів, загроз, набагато агресивнішу політику Росії, котра анексувала Крим, тим самим порушивши усталені норми міжнародного права. Виникає багато питань, на які ми не маємо відповіді. Ми хочемо почути від вас, учасників форуму (на який зібралися студенти з Черкащини, Київщини і Чернігівщини), ідеї щодо того, як боротися із гібридною загрозою, котра сьогодні походить від Росії у військовій, кібернетичній, інформаційній сферах тощо, — наголосив Марюс Януконіс.

Пан посол також нагадав, що Литва чудово розуміє, що безпека України — це безпека Європи, особливо Східної, тож намагається допомагати Україні в усіх сферах: політичній, військовій, економічній тощо.

— Крім того, не секрет, що в Україні є багато стереотипів про НАТО. І хоча підтримка населенням вступу до НАТО зростає, ми хотіли б, щоб українці краще дізналися, як працює альянс і чому він є корисним для України, — наголосив посол.

У форумі взяв участь і колишній міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко.

— Великим плюсом президентства Віктора Ющенка була роз’яснювальна робота щодо необхідності для України інтегруватися в НАТО, – сказав журналістам пан Огризко. — Тоді буквально за рік нам удалося підняти підтримку НАТО в Україні з 19 до 31 відсотка. Якби системна робота велася й далі, то до сьогоднішніх 65-70 відсотків можна було б прийти й без тих великих випробувань, які сьогодні переживає Україна. Нині люди дедалі краще розуміють, хто є реальним ворогом нашої держави. Без участі України в НАТО Путін і далі постійно намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Україні. Тож потрібно максимально швидко провести референдум про вступ у НАТО. І якщо 65-70 відсотків проголосують «за», то це дасть країнам Заходу зрозуміти, що «тему закрито», і за будь-яких змін влади в Україні народ підтримає вступ до альянсу.

— Безпека — найвища цінність будь-якої держави, — переконаний Володимир Огризко. На думку дипломата, держави, які стоять на однакових ідеологічних, засадничих позиціях, як правило не воюють. Тому в України виникає стільки проблем з її північним сусідом — Росією.

Учасники Форуму були одностайні: євроінтеграція в Україні тісно пов’язана з входженням до НАТО. Тому молодь цікавили питання, які шанси в України стати членом Північноатлантичного альянсу, що потрібно для цього зробити і чим цікава Україна для країн Альянсу.Форум проходив у формі спілкування однодумців. Після його завершення молоді люди отримають відповідні сертифікати.

 cdu.edu.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру