Литовці спільно з українцями висадять дубовий гай на козацькому острові Хортиця

Дата: 20.04.2018
Автор:

Минулого року литовські громадські активісти відкрили благодійні рахунки для проекту “Пам’ять нації: Відродимо Хортицю”. Про це під час прес-конференції у Києві розповів представник міністерства навколишнього середовища Литви Кястутіс Маркявічус, передає кореспондент “Українського інтересу”.

На гроші благодійників литовці закупили 2100 саджанців дуба по півтора метри висотою. 21 квітня дерева посадять на острові Хортиця. 2000 дерев – символізують братерство між двома державами, а інші – сто років з часу проголошення незалежності Литви й України (УНР).

“Треба пам’ятати і шанувати свою історію і литовський народ завжди підтримає Україну у цьому. Я вважаю, що ця акція розпочне новий етап дружніх стосунків між нашими країнами”, – наголосив Маркявічус.

Місце для висадки дерев литовці обрали не випадково. Саме на Хортиці козаки вперше побудували Січ – колиску вільних українців Для литовців дуб – особливе дерево, бо це символ “лісових братів”, які вели партизанську війну проти радянських окупантів у 40-50-х роках ХХ століття. Суть проекту увічнити пам’ять про боротьбу за свободу наших народів та “побудувати новий міст дружби” між Україною та Литвою.

Дуби висадять учасники бойових дій на Донбасі, вимушені переселенці, сім’ї загиблих та інші постраждалі від російської агресії на сході України. Ввечері організатори планують відкрити пам’ятник на українським захисникам, які загинули під час війни з Росією.

Українці також поважають історичну спадщину Литви та долучаються до її пам’ятних акцій, стверджує командир роти “Литовських стрільців” Гедимін Армонавічус.

“Україна вже брала участь у відкритті пам’ятного партизанського бункера, який має відношення до “лісових братів”. Окрім цього, 6 липня у центрі міста Каунас встановлять пам’ятник присвячений нашому гербу – символу боротьби за нашу Батьківщину. Скульптуру зроблять у Києві. Для нас це дуже важливо і вкотре демонструє те, що ми все робимо разом”, – розповів Армонавічус.

Литовська делегація. Зліва на право: Гедимін Армонавічус, Мантас Сайонас, Кястутіс Маркявічус. Фото: Артем Голуб/”Український інтерес”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру