Українські військові посилюють співпрацю із союзниками з НАТО

Дата: 15.04.2018
Автор:

Українці не припиняють розбудовувати свої Збройні Cили. Вже цього місяця стартують україно-румунські військові навчання Riverian – 2018. Загалом цьогоріч на території нашої держави відбудуться шість маневрів за участю іноземних військових, а це вдвічі більше, ніж минулого року. Це пояснюється тим, що Україна продовжує стратегію розширення співпраці країнами блоку НАТО, яку затвердили на Варшавському саміті Альянсу 2016-го.

Під час цьогорічних навчань українські військові зможуть не тільки повчитися у міжнародних експертів, але й передати власний бойовий досвід, який також цікавий іноземним колегам.

“Український інтерес” вирішив у деталях розповісти про цьогорічні військові навчання на території нашої держави і відповісти на найголовніші питання – “Де? Скільки? Для чого?”.

Багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів Збройних Сил

Наймасштабніші навчальні військові маневри на території України нині проходять у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (Яворівський полігон, Львівська область). Багатонаціональні навчання триватимуть впродовж усього року.

Нині на Львівщині без упину українських військових тренують міжнародні експерти: новачки опановують зброю, а ветерани АТО підвищують бойову майстерність. На території Яворівського полігону знаходяться військовослужбовці США, держав блоку НАТО, а також країн учасниць програми “Партнерство заради миру”.

Загальна чисельність залучених військових – 13 тисяч (10 тисяч – ЗСУ; 1,5 тисячі – США; 1,5 тисячі – НАТО). Для навчань також задіяли значну кількість наземної військової техніки та 16 літаків/гелікоптерів.

На цих маневрах українське військо не тільки навчається в іноземців, ЗСУ діляться з союзниками власним бойовим досвідом зі сходу України. Головне завдання навчань – відпрацювати навички планування та проведення спільних операцій, як у складі національних, так і у складі багатонаціональних угруповань. Подібні маневри за участю такої ж кількості українських та іноземних військовослужбовців проходили й протягом усього минулого року.

Riverian – 2018

Україно-румунські навчання почнуться у квітні та триватимуть до 20 діб. Військові маневри охоплять територію обох держав, акваторію Чорного моря та дельту річки Дунай.

Завдання навчань:

  • ·Підвищення рівня взаємосумісності між морськими підрозділами ЗСУ та Румунії;
  • ·Відпрацювання заходів щодо забезпечення безпеки в акваторії Чорного моря;
  • ·Відпрацювання елементів патрулювання і рятувально-пошукових операцій.

До Одеської області допустять румунський контингент чисельністю до 100 чоловік з озброєнням і військовою технікою – 6 кораблів та 2 літаки/гелікоптери. ЗСУ представлятимуть 100 бійців та 4 кораблі. Загалом будуть залучені 200 військових.

Rapid Trident – 2018

У листопаді-червні на Яворівському полігоні (Львівська область) відбудуться командно-штабні навчання Rapid Trident (Швидкий тризуб), маневри триватимуть 16 діб. Всього у навчаннях братимуть участь 4000 військових (2000 – ЗСУ; 1000 – США; 1000 – НАТО) та до 30 літаків і гелікоптерів.

Військові відпрацюють проведення операцій для підтримки миру й безпеки у складі багатонаціональних штабів, а також підвищать рівень взаємодії з іноземними підрозділами. Суть Rapid Trident – сформувати міжнародні сили, що ефективно діятимуть під час коаліційних операцій.

Навчання у форматі Rapid Trident в Україні відбуваються щорічно з 2006-го, але з початком збройної агресії Росії вони стали дедалі масштабнішими.

Sea Breeze – 2018

Ці навчання відбудуться у червні-листопаді та триватимуть 25 діб. Військові маневри охоплять частину акваторії Чорного моря, українські аеродроми та полігони Одеської й Миколаївської областей:

  • ·Посадкові майданчики Тендрівської коси (місто Очаків);
  • ·Міжнародний аеропорт “Одеса”;
  • ·Одеський морський торговельний порт “Південний”;
  • ·Військовий порт (місто Очаків).

У Sea Breeze братимуть участь 3700 військовослужбовців (1500 – ЗСУ; 1000 – США; 1000 – НАТО). До цих маневрів залучать велику кількість військової техніки: 30 літаків/гелікоптерів, 50 катерів/суден/кораблів та 5 підводних човнів.

Основними навчально-бойовими елементами та завданнями стануть практичне планування та проведення операції за стандартами НАТО. Військові проведуть навчання з протичовнової, протикорабельної, протиповітряної оборони, дії з силового звільнення захопленого судна.

Крім того, планується проведення десантної та річкової операцій, навчання з пошуку та рятування, підводних робіт з розмінування, а також проводки за тралами тощо.

Навчання у форматі Sea Breeze проводяться на території України, починаючи з 1997-го року, що завжди викликає занепокоєння у Росії. На думку Москви, ці маневри в акваторії Чорного моря мають “яскравий антиросійський характер”.

Ліві та проросійські сили України протягом багатьох років виступали проти Sea Breeze, вони розцінюють їх як експансію НАТО. Найбільші протести, організовані комуністами за інформаційної підтримки російських державних ЗМІ, відбулися влітку 2006-го року, коли були заблоковані кораблі та військовослужбовці США у Феодосії.

Світла Лавина – 2018

У 2002 році Україна, Угорщина, Румунія та Словаччина створили спільний військово-інженерний підрозділ “Тиса”. Головне завдання цього угрупування запобігати та оперативно реагувати на загрози повеней, а також надавати кваліфіковану допомогу при природних катаклізмах, які загрожують країнам Карпатського регіону.

З часу створення підрозділу навчання “Світла лавина” проводяться постійно, кожен четвертий рік на території України (2002, 2006, 2010, 2014).

Цьогорічні маневри відбуватимуться з серпня по жовтень на Яворівському полігоні та на басейні річки Тиса, триватимуть 10 діб. У “Світлій лавині” братимуть участь 600 військових (300 від України і по 100 від Румунії, Словаччини та Угорщини).

Чисте небо – 2018

Навчання відбуватимуться у травні-листопаді 2018 року, триватимуть 14 діб. Всього у навчаннях братимуть участь 700 військових (350 – ЗСУ; 100 – США; 250 – НАТО) та 40 літаків/гелікоптерів.

Завдання “Чистого неба” – підвищити рівень взаємосумісності авіаційних підрозділів країн-учасниць і навчитися підтримувати безпеку повітряного простору у регіоні.

Особовий склад Повітряних Сил ЗСУ зі своїми іноземними колегами отримає практичний досвід сумісно планувати повітряні місії та безперешкодно виконувати бойові завдання з силами НАТО.

“Чисте небо” одне з основних інструментів переходу вітчизняних Повітряних Сил на стандарти Північноатлантичного альянсу. Маневри мають посприяти стабільності та безпеці повітряного простору України та й всього регіону.

У командуванні ЗСУ планують зробити навчання у форматі “Чисте небо” щорічними. Раніше проведення маневрів планувалося на травень-липень, але у Генштабі заявили, що вони розпочнуться тільки у жовтні.

Навчання ЗСУ за межами України

Збройні сили також отримуватимуть досвід і за межами України. Цьогоріч заплановано 17 багатонаціональних військових навчань за участю нашого війська. Загалом за кордон вивчати військову справу поїдуть 1935 українських воїнів.

Артем ГОЛУБ, “Український інтерес”

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру