Розпочався страсний тиждень. Що можна і чого не можна робити вірянам

Дата: 02.04.2018
Автор:

8 квітня віряни відзначатимуть Великдень. Тиждень перед ним називають Страсним – період, коли люди обмежують не лише своє харчування, а й очищають думки. Водночас, як запевняє протоієрей броварського храму “Неопалимої Купини” УПЦ КП Максим Кравчук, “у церкви не має заборон, які треба дотримуватися у ці дні. Єдине – не варто грішити”. Про це повідомляє “Український інтерес”.

Що робити під час посту

Під час Страсного тижня згадують останні дні земного життя Ісуса Христа. Тому віряни мають провести їх досить стримано – без веселощів і розваг. Якщо ж говорити про харчування, то не можна вживати їжу тваринного походження. Вона має бути більш стримана, проста і дешева.

Найбільш суворий піст – з вечора четверга й до неділі, тобто великодньої ночі. У четвер після обіду почнуться п’ятничні страсні Євангелія – служба, коли читають дванадцять уривків із Святого Євангелія, де описуються останні години життя Христа (його арешт, осудження, катування і розп’яття на Голгофі). Це час, коли віряни мають бути більш стриманими й молитися.

За словами протоієрея, усі традиції, що треба і чого не треба робити перед Великоднем – народні й умовні. “Те, що у Чистий четвер треба мити вікна – не церковна традиція, а народна. Нею більше заморочуються ті, хто не прийдуть на страсні Євангелія до храму. Ті, хто прийдуть до храму – їм не слідують”.

Після страсних Євангелій буде Велика субота – день перед воскресінням, коли треба сповідатись і причаститись. Потім – Великодня ніч – ніч радості, оскільки “той, за ким плакали у п’ятницю, уже воскрес”.

“Єдине чого не можна робити цього дня – грішити. Але ж не можна грішити ніколи. Часто люди, прив’язуючись до якихось подій, встановлюють якість правила чи навпаки табу. У церкві ж немає цих правил і табу”, – розповів отець Максим.

Як відзначати Великодень

Сповіддю і причастям. За словами протоієрея, ті, хто перед постом найбільше заговляються, а після – розговляються – не постують взагалі. “В Україні дуже гучно святкують Масляну і Великдень, бо можна смачно поїсти і випити. Водночас люди, які найгучніше святкують – вони не постують, тож й втрачають весь смак розговляння”, – говорить він.

Так, якщо протягом Великого посту людина дійсно обмежувала себе у раціоні, то для неї дійсно ця кухня на Великдень – більше, ніж просто їжа.

Рекомендації вірянам від священника:

  • сповідуватися і більше молитися (коли ти трішки більше говориш з Богом, то ти більшими очима дивишся на світ, бачиш свої помилки);
  • постувати (якщо упродовж Великого посту ви не постували, то хоча б цього тижня поставте собі межі);
  • зрозуміти, що піст – це не просто обмеження раціону, а наведення порядку в душі (коли ми самі себе обмежуємо, то починаємо яскравіше бачити нюанси: те, що ми гостро реагуємо на критику, бачимо чужі гріхи, а свої ні)
  • причаститися (на Таємній вечері Христос давав апостолам хліб і вино. Він сказав їм: “Це моє тіло і моя кров. Хто буде це їсти, у тому я буду перебувати”. Для людини, яка дійсно хоче зустріти Великдень по-справжньому, треба дійти до причастя: спожити тіло і кров Хреста, щоб краще його пізнати).

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру