У США знайшли забуте поховання колишнього очільника Директорії УНР

Дата: 28.03.2018
Автор:

Керівництво Директорії УНР, Кам'янець-Подільський, 1919р. На фото (зліва направо): Андрій Макаренко, Федір Швець та Симон Петлюра

У Техасі знайшли могилу одного з урядовців Української народної республіки Андрія Макаренка. Він підписував Акт Соборності України та кілька місяців очолював Директорію УНР, повідомляє «Голос Америки».

Могилу Макаренка знайшов у Х’юстоні американець українського походження Роман Червоногродський.

Коли я досліджував історію української народної республіки після Першої світової війни, я звернув увагу на сімох лідерів УНР, знайшов інформацію, де поховані шестеро з них, але про сьомого нічого не міг знайти. Це був Андрій Макаренко», – розповідає Червоногродський.

У пошуках могили Макаренка дослідник робив запити в Англію та Францію, але безуспішно. Аж раптом, випадково у книзі про українців Техасу він побачив те, у що важко повірити.

На самій останній сторінці цієї книжки йшлося про цього Андрія Макаренка. Я не міг повірити своїм очам, тому що він був похований пряму тут, у Х’юстоні. Це було неймовірно, адже я шукав його на іншому кінці світу», – розповідає Роман Червоногродський.

Щоправда, знайти могилу Макаренка у своєму рідному місті чоловіку вдалося не відразу – тіло Макаренка було перепоховане кілька разів. У грудні 2013-го Роману пощастило – він знаходить пам’ятну плиту із православним хрестом, тризубом і підписом «Член Директорії У.Н.Р.».

В останні 50 років він тут перебував трохи забутий усіма – доки ми його не знайшли. Моя дружина пошила стрічки, щоб прикрасити ними пам’ятник, приносимо квіти, намагаємося робити їх жовто-блакитними, аби могила була позначена, у разі, якщо українці проїжджатимуть повз, щоб могли впізнати», – зазначає Роман Червоногродський.

Андрій Макаренко помер 28 вересня 1963 року у віці 77 років.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру