Суд у Нідерландах постановив повернути Україні скіфське золото з Криму

Дата: 23.03.2018
Автор:

Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про повернення “скіфського золота” Україні.

“Суд вирішив, що кримські артефакти повинні бути передані державі Україна. Воно є частиною культурної спадщини держави Україна”, – йдеться у рішенні суду.

Колекція буде залишатися в Голландії ще три місяці, на той випадок, якщо хтось вирішить оскаржити рішення суду. Після оскарження надається ще рік для ухвалення рішення Верховним судом країни.

Україна має заплатити музею Аллард Пірсона за зберігання колекції 111 тисяч євро. Музеї Криму повинні заплатити Україні та музею Аллард Пірсона 2800 євро відшкодування витрат.

Контракт, яким надавалося право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Аллард Пірсона, минув ще у 2014 році, Україна заявила, що артефакти незаконно вивезені та мають повернутися в українські музеї.

Колекцію з 565 музейних предметів надав Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник “Херсонес Таврійський” та Бахчисарайський історико-культурним заповідник для виставки в Музеї Аллард Пірсона в період з 6 лютого по 28 травня 2014 року. Після анексії українського півострова, російська окупаційна влада заявляла претензії на колекцію скіфського золота. Після завершення виставки, нідерландська сторона відмовлялася повернути експонати Національного музею історії України, мотивуючи це можливими претензіями з боку музеїв Криму.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру