За український арт-хаус-фільм про Донбас гонорар отримав лише актор Пашинін з Росії, який воює за Україну – він попросив… міномет

Дата: 18.03.2018
Автор:

Екранізація епічної драми Дмитра Корчинського “Посттравматична рапсодія” – інтелектуальний арт-хаус по-українськи, який вас точно здивує, повідомляє 24tv.

Знімальний процес – рекорд для вітчизняного кінематографу

10 тонн землі, троє коней, “Мерседес” 1940-х років і дерево, яке палало, – ось що мали з спецефектів і декорацій. Туман і холод дав поштовх для правильного настрою акторської гри. Творча атмосфера надихала працювати,
– коментує Назар Борушок.

Режисер Павло Когут дебютував з повнометражним фільмом. Зйомки тривали три дні по 13-14 годин у київському павільйоні, а на четвертий – в оперному театрі. З держбюджету ні копійки – все на волонтерських засадах. З реквізиту – костюми з кіностудії Довженка і автентична музейна зброя.

Головний герой фільму - контужений боєць батальйону "Донбас", який вижив під Іловайськом і добираючись до своїх, зустрічає українських героїв минулих епох...

“Посттравматична рапсодія” – про що вона?

Сашко – боєць добробату “Донбас” – виживає після обстрілу під Іловайськом. Контужений, він пробирається до своїх. Дорогою зустрічає воїнів різних історичних епох минулого: Києворуської доби, гетьманщини, махновщини, зрештою Другої світової.

Сашко гуртується з предками і разом виступає проти ворогів.

Гострі дискусії про історичну правду між своїми ж, відтак пошук істини, інтелектуальна сатира, кпини і помста ворогам, широкий вічно затуманений степ і жодної кривавої різні – лиш дещо з відзнятого.

Змінюються ватажки й поводирі, з плином часу вороги стають союзниками і навпаки, неоднозначність історичних постатей зашкалює!.. Та є те, що єднає українців крізь століття…

То все це була лише контузія? Видіння? Шкода, що не примарився хтось з майбуття, я б розпитав його – як вони там воюють з марсіанськими москалями,
– каже Сашко, опритомнівши.

Його скоро везтимуть у госпіталь в Маріуполь… Парамедик просить заспівати чогось доброго. Співає…

– Ти з якого батальйону, брате?

– З надвірної корогви великого гетьмана Костянтина, князя Острозького, брате, – каже слабким тоном поранений на сусідніх ношах.

Так закінчуєтся п’єса… А одвічна боротьба нашого народу за вольність триває!

Фільм очима творців: що криється у сюжеті

Хотілося б, щоб всі пам’ятали, що ми живемо в добу звитяжців і героїв, а не мародерів, спекулянтів і бариг. Останніх за кілька років забудуть. А герої залишаться назавжди. І люди, які нині на фронті очолюють добровольчі підрозділи і ЗСУ, нічим не гірші Гонти, Залізняка й інших героїв минулих століть,
– акцентує Дмитро Корчинський.

“Фільм – не блокбастер. Його варто сприймати, як концептуальний арт-хаус. Завдяки війні спостерігаємо ренесанс українського кіно: дедалі менше ворожого продукту на екранах, дедалі більше свого. Це не намагання позмагатися в бюджеті чи прибутках з великими стрічками, які нещодавно вийшли. Але спроба зробити хороше інтелектуальне кіно, яке так само Україна потребує”, – коментує актор Віталій Чорний.

“Потрібно намагатися творити високе мистецтво, яке відповідає цьому великому часу. І мені здається, що це спроба творити високий стиль, а не лише попсу”, – вважає лірник Тарас Компаніченко.

І додає:”Дуже важливо, що актори говорять поезією. Ну хто зараз насмілиться говорити не на сцені, а у кінофільмі поезією? Це ж катастрофа просто. Ми насмілилися, друзі”.

Російський актор Анатолій Пашинін реально воює за Україну - тому у якості "гонорару" попросив міномет...

Чому акторський склад вражає

Символічно, що автор сценарію Дмитро Корчинський та актори Олексій Середюк і Марат Сайфулін у серпні 2014-го випробували на собі, що таке – штурм Іловайську.

До зйомок залучили бійців добробатів та ЗСУ.

Тут і кіборг 81-ї десантно-штурмової бригади Артем Безверхий, і добровольці “Святої Марії”, “Азову” і “Шахтарську” Марат Сайфулін, Андрій Ватолкін, Олексій Середюк, Максим Михайлов, Олександр Тищенко, Юрій Горовець, які воювали у 2014-2015-му.

Анатолій Пашинін – відомий російський та український актор – з 2017-го воює на боці України у складі 8-го окремого батальйону Української добровольчої армії “Аррата”.Він та Юлія Тайра Паєвська – парамедик ASAP – приїхали для зйомок з фронту. Опісля – на передову.

“Усе трималося на бажанні взяти участь і добре провести час. Бо крута компанія зібралася: “ліві” з “правими”. І всі при цьому обожнювали медиків. Хтось з 2014-го воює, хтось з 2017-го… Було, про що поговорити. Приємно, що навіть найменші деталі фільму правдиві, і слова зважені, продумані. Ні додати, ні відняти. Отримав колосальне задоволення. Згодом сиділи з Тайрою на передку і згадували цю роботу”,– каже актор-доброволець.

“Пашинін – єдиний, хто отримав гонорар. Він вимагав міномет. Думаю, москалям теж сподобався подарунок на передовій”, – іронізує Корчинський.

Серед професійних акторів – випускники університету ім. Карпенка-Карого. Для Назара Борушка головна роль стала справжнім дебютом. Тайра консультувала юнака, як саме проходить контузія. Говорить: йому професіоналізму точно не позичати.

“Назар дійсно мав показники пораненого або контуженого. Настільки впав в роль, що його тіло зреагувало. Це майстерність”,– каже Тайра.

А от в Нестора Махна перевтілився одіозний політик, Ілля Кива. Режисер назвав його українським Траволтою.

“Він такий собі Джон Траволта або Брюс Вілліс. Якщо хтось найближчим часом зніматиме блокбастер про спасіння світу, то Кива спокійно може бути його рятівником”, – говорить Когут.

“Руйнівником”, – жартує Корчинський.

Кобзар Тарас Компаніченко співає: "Хай вдавиться люттю Москва..."

Оригінальність і автентичність – у музиці і картинці

Музичний супровід – особливий і конче суголосний. Хто, окрім лідера гурту “Хорея Козацька” Тараса Компаніченка, який продовжує лірницьку традицію, міг би акомпонувати краще? Звучали як сучасні твори, так і ті, що відповідають історичним періодам, вказаним у фільмі.

“Вона буде, хай вдавиться люттю Москва,
Ти прости москалів і надгробок постав,
Щоб не вилізли звідти нікуди,
скрізь лише Україна буде”,
– слова фінального саундтреку Компаніченка на вірш Корчинського.

Афішу розробив відомий дизайнер, автор бренду “PekloToys” співавтор бренду “Hunta in UA” Роман Шостя.

Я старався створити оригінальний жанровий продукт, який би не переповідав твір, а емоційно його доповнював. Інтригував! Тож химерна фантасмагорична голова древнього Руського воїна, що догори перетворюється в сніп зі зброї різних часів та епох є алегорією саме на тему боротьби, у якій нам в усі часи доводиться виборювати свободу! – коментує Шостя.

Покази тривають

2 березня стрічку вперше показали в Києві. Зал “Кінопанорами” був забитим.

“Зняли безкоштовно – показуємо безкоштовно. У березні картину демонструватимуть у кінотеатрах, далі транслюватимуть на телеканалах, і аж тоді вона потрапить в інтернет”,– повідомив Корчинський.

Знімальна група гастролює містами України. “Посттравматичну рапсодію” вже побачили в Житомирі, Одесі, Маріуполі, Чернівцях, Івано-Франківську, Львові, Тернополі. Фільм мандрує далі: 18 березня його покажуть у Кременчуці, 24-го у Дніпрі, 30-го у Чернігові… Фільм побачать і українці закордонних діаспор.

https://24tv.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру