Святослав Хоробрий зріс серед вікінгів – тому і війну любив…

Дата: 08.03.2018
Автор:

Князь Святослав у останньому бою... Малюнок Ігоря Ожиганова

8 березня вшановуємо пам’ять князя Святослава Хороброго, який поліг у цей день 972 року в бою з печенігами…

Князь Святослав Ігорович зараз популярний як ніколи. З усіх правителів Київської Русі про нього згадують найчастіше. І це не дивно, адже Святослав в першу чергу прославився, як військовий лідер, полководець, якого боялися в самій Візантії.

Але, як і будь-яку популярну особистість, Святослава Ігоровича оточує чимало міфів і легенд. Напередодні Дня пам’яті князя Святослава, спробуємо з’ясувати, які факти про правителя Києва істинні, а які – ні.

Як і у випадку з багатьма іншими східноєвропейськими монархами тієї епохи, перші ж питання виникають до імені князя Святослава. Прийнято вважати, що це був перший князь з династії Рюриковичів, який носив НЕ скандинавське, а слов’янське ім’я. Дійсно, що може бути більш слов’янським, ніж ім’я Святослав?

Але не все так просто. Святослав був онуком Рюрика, сином Інгвара (Ігоря) і Хельги (Ольги). Чому онукові і синові скандинавів стали б давати слов’янське ім’я? Та й навряд чи варяги встигли всього за 50 років так сильно асимілюватися з місцевим слов’янським населенням, що забули свої імена.

Деякі час була популярна теорія, що це – об’єднане слов’яно-скандинавське ім’я. Адже в візантійських джерел князя називали Сфендославос (Σφενδοσθλάβος), і перша частина його імені могла бути зовсім не «свято», а «свенд», тобто «шведський». На даний момент ця теорія, в принципі, спростована. Інших слов’янських князів іноземці теж називали не цілком схоже. Святополк, наприклад, був Свентіпулком у греків і Звентібальдом у германців.

Більш ймовірна теорія стверджує, що Святослав просто отримав слов’янське ім’я на скандинавський манер. У скандинавській традиції, даючи дитині ім’я, прийнято враховувати імена родичів. Хельга (Ольга, мати князя) в перекладі з древнескандинавского – «свята». А ім’я його діда Рюрика означає «славою могутній». Ось маленького князя і назвали одночасно і на честь матері, і на честь діда, але на слов’янський манер. У будь-якому випадку, будь-які припущення – тільки версії, які не мають ніякої доказової бази.

Ґрунтуючись на тому, що у Святослава було слов’янське ім’я, деякі історики роблять висновок, що він був першим правителем Русі, який порвав з традиціями своїх північних предків.

До кінця не зрозуміло, звідки взялася така розхожа думка. Войовничий характер Святослава якраз свідчить про те, що спосіб життя вікінга, який проводить більшу частину життя в походах, йому був набагато ближче, ніж спокійне управління державою, економіка та інші князівські справи.

Варто також згадати, що вихований князь був воєводою Свенельдом, на чиє варязьке походження вказують всі джерела. Другим наставником молодого монарха став дехто на ймення Асмунд, чиє ім’я, швидше за все, є трохи викревлиним літописцями норвезьким ім’ям Асмундр. Святослав зростав серед вікінгів, тому пізніше не міг уявити своєму житті без битв і далеких походів.

Недаремно саме Святослав Хоробрий став взірцем для «Азову» – сучасного полку українських націоналістів»…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру