Перемога? Українська та світова реакція на “кремлівське досьє” США

Дата: 31.01.2018
Автор:

Міністерство фінансів США оприлюднило список людей, наближених до російського президента Володимира Путіна. До нього потрапили 96 олігархів, чиї статки оцінюються мільярдами доларів. Також до списку занесли 114 прізвищ політиків та керівників російських держкомпаній.

“Кремлівське досьє” сколихнуло майже цілий світ. Слова схвалень і, водночас, критики зі сторони Європи та хвиля обурень з Росії. Що ж насправді означає цей список? Що він дасть Україні?

“Український інтерес” зібрав найцікавіші коментарі українських та світових політиків.

Реакція України

Одним із перших “кремлівське досьє” прокоментував Міністр юстиції України Павло Петренко. За його словами, “цей додатковий список є фактично останнім попередженням Росії, її керівництву та найближчому оточенню про необхідність виконання своїх зобов’язань, які визначені мінськими угодами”.

Так само вважає і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Зокрема, він сподівається, що цей жест зі сторони США сприятиме деокупації Криму, оскільки послабить “руки Кремля”.

Так як списки не є санкційними, тобто вони не запроваджують жодних обмежень, дехто вважає їх не надто дієвими. Проте, як повідомив “Українському інтересу” політолог Євген Магда, цей перелік є першим кроком до наступних санкцій. “Це показова реакція Вашингтона на спробу російського естеблішменту втручатися в американські вибори. Вони показали Росії, що не вірять Путіну”, – додав він.

Водночас Президент України Петро Порошенко подякував Сполученим Штатам за “чергову демонстрацію лідерства у протидії російській агресії”. Глава держави наголосив, що “сила санкцій стає дедалі більш міцною і впливовою. А накопичувальний ефект обмежувальних заходів неминуче і впевнено обмежує апетити агресора”.

Світова реакція

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус написав у своєму Twitter: “Вітаю оприлюднений у США “ганебний список” – “кремлівський список” посадовців і бізнесменів щодо яких можливо запровадять санкції. Це сильний попереджувальний сигнал: тих, хто бере участь у ворожих діях, узяли на замітку”.

Водночас знайшлися і критики досьє. Так, відомий лондонський економіст Тімоті Аш говорить, що американський список олігархів не виправдав його сподівань. “Використання списку Forbes наводить на думку, що адміністрація Трампа не ставиться до цього серйозно. Можливо, цікавішим буде вплив на перспективу: очікую, що західні банки будуть обережніше ставитися до перевірки своїх клієнтів”.

Реакція Кремля

“Недружній акт”. Саме так висловився про досьє американського Мінфіну президент Росії Володимир Путін. “По суті, всіх нас, усіх 146 мільйонів (громадян РФ – ред.) занесли в якийсь список. У чому сенс таких дій – я не розумію”, – сказав він.

У чому сенс “кремлівських списків” не розуміє й глава Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко. До речі, вона теж у цьому переліку. “Може бути, що комусь він видасться пізнавальним, але насправді там взагалі немає логіки. Схоже, що ті, хто задає тон в політиці США, охоплені дуже небезпечним недугом. Я б назвала його санкціономанією”, – прокоментувала Матвієнко.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру