«Воля» завойовує світ мистецтвом: український комікс викликає захоплення у Польщі й Канаді і лють – у Росії

Дата: 05.01.2018
Автор:

Перший в Україні амбітний проект якісно нового зразка   “ВОЛЯ: The WILL” – український фантастичний комікс в жанрі альтернативної історії, надзвичайно  креативно, по-сучасному висвітлює історію часів Української Держави 1918 року. Жанрово це мікс стім-панку, фантастики, екшену, фентезі та навіть жахів. Наразі вийшла друком перша частина коміксу, серед вигаданих персонажів якого і реальні історичні постаті.

Захоплення коміксом спонукає його читачів глибше вивчати історію України. А ворогам України він нагадує неприємні для них миті реальної історії: сторінки коміксу то змальовують те, як сотню років тому українці московитів з Криму вибили, а на усіх кораблях Чорноморського флоту підняли синьо-жовті прапори, то промайне у коміксі карта на стіні українського штабу, де Кубань позначена, як дружня Києву, то згадка проскочить про бій на околиці українського міста Ростов… Без претензій на чужу землю, а тільки зі згадкою про те, як було, творці коміксу змальовують історію – частково реальну, частково – з елементами фентезі й містики: у сценах з’являються то червоноармійці-вурдалаки, то привид розстріляного царя… А у зіниці ока Леніна можна примітити таку промальовану деталь, як п’ятикутна зірка, – перевернута, як символ прихильників нечистої сили…

Після того, як Президент України Петро Порошенко відвідав разом з дружиною Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» і серед інших книг придбав комікс «Воля», російські ЗМІ вибухнули серією лютих публікацій про те, як «кровавая хунта пєрєвіраєт історію». Апогеєм істерики стала програма «Врємя покажет» на пропагандистському кремлівському «Пєрвом каналє». Доведені українським коміксом до сказу, депутати «Гасударствєнной думи» Росії один поперед одного вправлялися у випадках на адресу її авторів. Найцікавіше, що коли один з учасників програми сказав, що йому «прикро бачити оскалені морди в коміксі», ведуча російського телешоу констатувала: «Это наши морды, друзья…»

Як кажуть у нас в Україні, ніхто їх за язика не тягнув – бо як кажуть у Росії, «кто ім доктор», якщо вони у окупантах, які вторглися в Україну сто років тому, впізнають себе – сучасних?!..

У команді проекту “ВОЛЯ:The WILL”, який так оригінально зумів переплести фантастику з історичною дійсністю, багато цікавих людей: В’ячеслав Бугайов, Денис Фадєєв, Олександр Філіпович, Олексій Бондаренко, Максим Богдановський, Олексій Опара,  Андрій Горожанов, Вікторія Пономаренко…

В'ячеслав Бугайов і Олександр Філіпович через свій комікс популяризують одвічне прагнення українців до Волі...

В’ячеслав Бугайов – автор ідеї, продюсер і сценарист, а Олександр Філіпович – менеджер проекту, співавтор концепції і так само сценарист. Саме з ними «Козацький край» поспілкувався в Києві, аби розвідати творчі плани команди, яка надзвичайно успішно стартувала не лише з «Волею» – популярністю користуються і творчий альбом-розмальовка за мотивами коміксу, магніти, наліпки, футболки та інша сувенірна продукція. Є вже навіть виконані завдяки 3-D технологіям мініатюрні копії британських панцерників «Остін», які були на озброєнні в Армії УНР – завдяки коміксу українська історія отримує все більше способів популяризації…

Автори коміксу не приховують і кінематографічних амбіцій – у перспективі комікс буде екранізовано…

- Окрім коміксу – які свої роботи Ви можете відзначити особливо? Чи є серед них ті, що так само мають «патріотичну основу»?

У 2015 році був створений комікс про війну на Донбасі “Звитяга. Савур-могила”. Історія про те, як продажний прокурор хотів отримати «корочку» учасника бойових дій за один день, але потрапив до самого пекла боїв за Савур-могилу у серпні 2014 року…

У 2016 році перевидали відомий комікс про козака-характерника “Максим Оса. Герой з того світу”, за авторством відомого у всьому світі коміксиста Ігора Баранька. На даний момент це перший комікс в Україні, що екранізується.

Також наша команда експериментувала з Youtube форматом і створила перший сезон “ПрофіТролі” – передачі про український медіа-контент з відомими особистостями які дискутували на тему розвитку вітчизняного кіно, анімації, фентезі, коміксів,тощо.

Який день вважаєте «днем народження» коміксу «Воля»?

 День, коли зібрались усі разом і остаточно сформували концепцію коміксу: альтернативний стім-панк всесвіт і максимальна увага до України на фоні 1918-1920 років. Від самого початку ми знали, що ідея залучити людей до вивчення історії через розважальний фантастичний бойовик – спрацює, але не очікували такого шаленого успіху проекту!

Хто ще з відомих людей, окрім Петра Порошенка, є серед «фанатів» коміксу?

Дуже багато – це і депутатський корпус, і  відомі митці, і художники, і журналісти. Зокрема, Євген Нищук, Борислав Береза, Антін Мухарський, Наталія Яресько, Андрій Сайчук, Віталій Гайдукевич, Данило Яневський, Андрій Кравець, Андрій Іллєнко, Олексій Чебикін, Роман Скрипін та багато інших українців, які, іноді попри різні політичні погляди, – єдині у підтримці вітчизняного мистецтва і щиро допомогали й допомогають нам у просуванні коміксу у соцмережах та на телебаченні.

Це дійсно вразило нас і дуже сильно мотивувало розвивати проект. А ще більше наснаги надає величезна народна підтримка, яка формує чіткий запит суспільства на розважальний національний продукт.

- То що у Ваших подальших творчих планах?

 Завершуємо роботу над другою частиною коміксу, яка вийде друком у 2018 році – точну дату поки не можемо назвати. А у третьому томі буде епічний фінал трилогії і також з’являться цікаві герої – не виключено, що і холодноярці, хоча скоріш за все Холодному Яру буде присвячений окремий комікс, окрема історія у дещо іншій стилістиці.

Які реальні та вигадані персонажі будуть у коміксі-2?

Всі основні герої першого тому будуть нарешті “розкриті”, з’являться нові цікаві сюжетні лінії. З реальних (“альтернативних”)  персонажів ви знову побачите Павла Скоропадського, Михайла Грушевського, академіка Вернадського, Нестора Махна, а головними героями залишаться Максим Кривоніс, Агнешка Бжезинська та нова героїня – механік Ганнуся. Також у новому томі з’являться Євген Коновалець, Ігор Сікорський, Агатангел Кримський, Вікентій Хвойка,Олена Степанів та інші.

- Десь ще за кордоном, окрім як у Росії, коміксом зацікавилися?

 Звісно, причому любителям коміксів навіть незнання української мови не заважає та й наявність-відсутність персонажів з історії своїх країн для любителів цього формату не є перешкодою. Скажімо, днями пан Wojciech Kawalec з Польщі отримав замовлені ним декілька екземплярів нашого коміксу – але замовляв він їх не з-за того, що у ньому є його землячка – Агнешка Бжезинська, а тому, що любить історію, комікси і якісні малюнки… Є наш комікс вже й у Франції та в Канаді.

До речі, і в Росії живуть не тільки ті, хто злиться з приводу нашого коміксу – вже декілька разів росіяни цікавилися, як би і їм отримати «Волю»…

Ярослав ЗВЕНИГОРА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру