Рівно 100 років тому проголошено створення УНР

Дата: 20.11.2017
Автор:

Цього дня, 20 листопада 1917 року на засіданні Малої ради оприлюднили Третій Універсал Української Центральної Ради, який проголосив створення Української Народної Республіки.

Третій Універсал визначав державні кордони УНР, які охоплювали Київщину, Поділля, Волинь, Чернігівщину, Полтавщину, Харківщину, Катеринославщину, Херсонщину і Таврію. Питання приєднання інших земель – Холмщини, частини Курської та Воронезької губерній, де українське населення становило більшість, мало бути розв’язане згідно з волею їх мешканців.

Документ затвердив такі демократичні принципи: свобода слова, друку, віросповідань, зборів, спілок, страйків, недоторканність особи та житла, право використовувати місцеві мови у стосунках з державними установами, скасування смертної кари, амністія для всіх політичних в’язнів, справедливий суд.

Крім того, Універсал скасовував приватну власність на поміщицькі, удільні, монастирські, кабінетні, церковні та інші землі нетрудових господарств і про передачу їх “земельним комітетам, обраним народом”.

Проте поява Української Народної Республіки на чолі з Центральною Радою не входила у плани більшовиків. Pосіяни надіслали до Києва телеграму, в якій зазначалося, що більшовицький уряд визнає УНР, але не визнає Центральну Раду. Уже наприкінці грудня більшовики окупували Харків, Полтаву та Чернігів…

www.uain.press

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру