Символіка орнаментів традиційної української вишиванки

Дата: 19.11.2017
Автор:

Нині у світі – тотальне захоплення вишиванками. Ще у 2015 році престижне видання Vogue охрестило український орнамент трендом року. Лідируючі позиції в модних показах українських дизайнерів і провідних світових будинків моди, наприклад, Valentino, вишивка зберігає і сьогодні.

Колекції в українському стилі привертають до себе увагу законодавців моди і простих прихильників української спадщини. Класична вишивка на сучасних тканинах і креативний крій виробів дозволили відродити забутий часом орнамент до життя. Об’ємна гладь, біссерний розсип, національні мережки і геометрія візерунка, виконана хрестиком, характеризує сучасний одяг в етно-стилі.

Сучасні моделі рясніють великою кількістю кольорів. Це легко пояснити яскравістю моди з етно-орнаментами. Молоді дівчата вважають за краще коктейльні сукні та довгі спідниці небесних, винних, цитрусових відтінків, доповнених народною вишивкою.

Дами благородного віку зупиняють вибір на блузах і довгих сукнях в українському стилі кольору морської глибини, заходу сонця, вишневих ягід. Це данина сучасній моді, так як раніше етнічний одяг українців був білого або чорного кольорів. 

Символіка орнаментів

Всі орнаменти можна розділити на рослинні, геометричні і тваринні візерунки. Рослинні орнаменти найбільш поширена група візерунків в українському стилі. Вишиванка з квітковим розсипом і зеленим листям, що розпустилося на білому льоні, колись була у кожного. Цю яскраву сорочку надягали в святкові дні і знаменні дати.

Символіка рослинних орнаментів:

- Троянда символізує сонячне світило. Візерунки з трояндою часто не мають ні кінця, ні початку, що говорить про безперервність життя і постійне оновлення.

- Виноградна лоза уособлює домашнє вогнище і продовження роду.

- Маки символізують скорботу за померлим, а також захист від поганого слова і погляду.

- Лілія – ​​знак невинності і святості. Часто лілію доповнює хрест, яким благословляють молодят на створення міцної сім’ї і зачаття нового життя. Лілія з краплями роси має значення здійсненого запліднення.

- Дуб – символізує силу язичницького бога Перуна. Чоловіча вишиванка і предмети повсякденності неодмінно мали дубовий листок. Значення його зводилося до чоловічої сили і духовної непереможності. Рушник з дубовим візерунком був потужним оберегом роду, що передавався від покоління до покоління.

- Калина символізує дружню родину. У кожному дворі виростала калина. Українки розшивали калиновими гронами вишиванки і рушники, що говорило про безсмертя роду.

Також в українському стилі поширені геометричні візерунки. Це, насамперед, ромбічний символ об’єднання Сонця, Землі і Води, що відає про родючість землі. Геометрична вишивка зірок має значення гармонії природи і людини, впорядкованості життя. Вишитий ромб символізував власність земельного наділу. Засіяне поле на вишиванці представляли як ромб з крапочками всередині.

Знаком Сонця було коло, тоді як хвилясті лінії нагадували повноводні річки. Геометричні орнаменти, перенесені на вишиванки, розповідали, насамперед, про життя селянського народу, що обробляє поля.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру