У Верховній Раді відкрили виставку художника-реставратора Лева Скопа – «Українська Покрова»

Дата: 17.10.2017
Автор:

Лев Скоп

17 жовтня 2017 року в кулуарах ІІІ поверху Верховної Ради України відбулося відкриття виставки «Українська Покрова». Відвідувачі можуть побачити твори українського митця Лева Скопа. Художник представив добірку сучасного авторського іконопису, що давно став одним із основних напрямків його творчості. Сучасні образи Лева Скопа продовжують традиції українського іконопису із автентичними світоглядними та технологічними особливостями.

На виставці також представлені оригінальні ікони на гонтах, що є своєрідною мистецькою візитівкою Лева Скопа. Гонт – це автентичне дерев’яне покриття стародавніх українських церков, що замінюють на нове під час реставрації. Щоб зберегти ці частинки минулого як пам’ятні артефакти, художник Лев Скоп, який понад 30 років працює реставратором у дрогобицькій Церкві Юра (пам’ятка української дерев’яної архітектури XV–XVII ст. у світовій спадщині ЮНЕСКО), почав малювати на них ікони в стилістиці розписів цього храму.

Ці колоритні ікони є впізнаваним брендом багатьох благодійних акцій. У 2013 році величезна виставка «Молитва Богородиці», яка проходила у львівській галереї «Дзиґа» та налічувала 365 гонтин із зображенням Діви Марії, зібрала необхідні кошти (понад 130 тис. грн) на лікування дітей хворих на муковісцидоз, якими опікується фонд «Крила надії».

Влітку 2015 р. із виставки «Гонта», організованої у Києві Українським Кризовим Медіа Центром, придбали тепловізор для батальйону ім. Кульчицького. У 2016 році із благодійної виставки у львівському гарнізонному храмі Петра і Павла разом із ГО «Допоможи фронту» вдалося зібрати понад 220 тисяч гривень, та передати на передову тепловізори і спорядження для батальйону Київська Русь. Цього ж року у київській галереї Д12 від продажу ікон та гонт Лева Скопа були зібрані необхідні кошти на тепловізор для підрозділу «Вовки подолянина».

Маленькі іконки на гонтах оберігають воїнів на передовій та втішають поранених у госпіталях, прикрашають домівки багатьох українців, зберігаються у колекціях шанувальників народної ікони за кордоном.

Відвідати експозицію можна протягом пленарного тижня з 17 жовтня до 20 жовтня 2017 року в кулуарах 3-го поверху будинку Верховної Ради України.

www.vektornews.net

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру