Невручені нагороди бійців УПА отримають їхні нащадки

Дата: 27.05.2017
Автор:

“Координаційна рада з вшанування вояків ОУН та УПА” представила у Львові відновлені повстанські нагороди, які вручать нащадкам лицарів УПА.

Утім спочатку доведеться виконати велику дослідницьку роботу, адже з відомих на сьогодні 1102 Лицарів повстанських нагород, не ідентифіковано 660 осіб, повідомляє “Дивись.info”.

Як відомо, учасники УПА та збройного підпілля ОУН діяли в умовах суворої конспірації і зазвичай використовували псевдо.

“У 1944 році наказом Головного військового штабу УПА було створено систему нагород і заохочень. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА, а також цивільних осіб, наприклад, членів підпілля, за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу. Загалом є вісім повстанських нагород. Однак  більшість нагороджених так їх і не отримали. 

У нас була така можливість у 2007 році, але через брак бажання та фінансів цього не було зроблено. Але  до 75-ої річниці УПА ми хочемо все задумане втілити в життя, віднайти імена цих героїв, ідентифікувати та вручити нагороди нащадкам героїв. Якщо ж родичів також не вдасться знайти,то медалі передадуть у школи музеї, де вони нестимуть суспільно-патріотичну функцію”, – розповідає кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Микола Посівнич.

“Я багато часу провів у пошуках інформації про батькового брата, який був одним із командирів УПА “Північ”. І тільки торік випадково в Інтернеті побачив цю інформацію. Тоді ж я зацікавився цими нагородами і зрозумів, що більшість цих Лицарів ніколи не бачили своєї нагороди або їх нагороджували посмертно. Вони не носили відзнак на своїх мундирах. Відповідно і їхні нащадки про це не могли знати”, – розповідає  Андрій Гудзоватий.Голова правління благодійного фонду імені Петра Гудзоватого “Соловей” Андрій Гудзоватий каже, що про нагородження свого родича Срібним Хрестом Заслуги дізнався випадково.

Ескізи нагород для вояків УПА розробив відомий художник-графік, член ОУН Ніл Хасевич. Проте отримали нагороди лише невелика кількість Лицарів ОУН та УПА, які опинилися за кордоном. У Львівському історичному музеї зберігаються дві нагороди – Бронзовий Хрест Бойової Заслуги та Бронзовий Хрест Заслуги.

“Для нас велика честь виготовити ці відзнаки. З Бронзового Хреста Бойової Заслуги та Бронзового Хреста Заслуги ми зробили копії. Вони абсолютно автентичні тим, які були розроблені Нілом Хасевичем”, – каже співзасновник Володимир Турецький.Виготовленням нагород за ескізами, які збереглися, займається ГО “Мистецький благодійний фонд імені короля Данила”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру