До Дня пам’яті і примирення Україна згадуватиме свій внесок у перемогу над агресором

Дата: 05.05.2017
Автор:

«Українці в лавах Об’єднаних Націй перемогли агресора» — цьогорічні національні урочистості пройдуть під цим гаслом. Символ пам’яті залишається незмінним — червоний мак.

 

Майже сім мільйонів солдат в семи арміях — такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму. Український інститут національної пам’яті обрав 12 історій українців та українок, які воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США.

Від сьогодні дізнатися більше про них можна на головній площі країни — Майдані Незалежності. Це чоловіки та жінки, які походили з різних куточків України та світу; воювали у регулярних арміях та були партизанами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій; пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

Серед них — Герой Радянського Союзу, лицар Золотого хреста бойової заслуги УПА, нагороджений Медаллю Пошани армії США, лицар Військового Хреста Франції та українка, відзначена Медаллю Британської Імперії. Історія кожного з них — це історія мужності й самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.

Усі 12 життєвих історій яскраво свідчать про те, що де б не перебували українці та вихідці з України, вони пліч-о-пліч з іншими народами воювали проти нацизму. Наші співвітчизники були в лавах багатьох армій Об’єднаних Націй та українського визвольного руху, вони виявляли винятковий героїзм, за який діставали високі нагороди”, — розповідає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Символічним кроком на підтримку пам’ятних заходів стала згода на участь в соціальній кампанії ветеранів Червоної армії та Української повстанської армії. Стрілець УПА Степан Петраш та офіцер Червоної Армії Іван Залужний нагадують нинішнім українцям про те, що перемога над нацизмом є спільною для всіх частин України.

Окрім того, в рамках національних урочистостей до Дня пам’яті і примирення 8 травня:

о 12:00 біля Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2) відкриється фотодокументальна виставка про внесок українських повстанців в перемогу над нацизмом “УПА — відповідь нескореного народу”. Команда істориків мовою фактів, розсекречених документів та унікальних світлин розповість про витоки та результати збройної боротьби УПА проти нацистської Німеччини, тогочасну інформаційну війну та бандерівців — в’язнів концтаборів.

о 23:01 традиційно відбудеться акція «Перша хвилина миру», адже саме в той час в Європі припинився вогонь після капітуляції Німеччини.

Український інститут національної пам’яті просить українців цими днями доповнити свій одяг червоним маком — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні по всьому світові.

Також Інститут національної пам’яті закликає медіа розмістити символ маку та відео-ролики (підготовлені Міністерством інформаційної політики спільно з Інститутом (компанія – Borsch. Media, режисер – Євген Співак). Лого «маку пам’яті» та інші тематичні матеріали можна завантажити на сайті проекту “Українська Друга Світова”.

Виставка на Майдані Незалежності створена за матеріалами Українського інституту національної пам’яті за участі Українського кризового медіа-центру та підтримки Адміністрації Президента України.

 Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру