У Холодному Яру на Чигиринщині встановили пам’ятний знак гаслу “Слава Україні!”

Дата: 30.04.2017
Автор:

ВІдкриття пам'ятного знака 29 квітня. Фото Андрія Кравця

На встановленому у Холодному Яру пам’ятному знаку – напис: “Слава Україні! Україні слава!” – саме так звучали гасло й відповідь на початку ХХ століття – пізніше відповідь на гасло трансформувалася в “Героям слава!”

Саме звідси пішло гасло СЛАВА УКРАЇНІ! – зі священного для кожного українця Холодного Яру. Пізніше це гасло, зафіксоване у книзі знаменитого письменника й старшини холодноярців Юрія Горліс-Горського, стало популярним і в рядах повстанців УПА. Нині воно живе на бойових позиціях Сходу, де наші воїни стримують натиск одвічного ворога української Волі. Там, на Сході, на позиціях наших воїнів, поруч із синьо-жовтими й червоно-чорними прапорами майорить і чорний холодноярський – з гаслом «Воля України або смерть!»

Кажуть, історія рухається по спіралі… Прапори і гасла – це тільки зовнішні символи цього, головне ж – дух в українців, вогонь у їхніх серцях – той самий, що і в часи холодноярців, які сотню років тому захищали тут острівець  української незалежності; той самий дух, що був і в гайдамаків, і у козаків Хмельницького і у всіх борців за Волю України, хто йшов на битву з цього краю, де досі живий тисячолітній дуб Максима Залізняка.

Наш нинішній ворог не є ні мудрим, ні вигадливим. Повторююючи стару тактику своїх попередників, Москва,  як і сто років тому намагається роз’єднати українців, змусити ворогувати між собою, щоб зрештою знищити нашу державність. Пам’ятаючи уроки минулого, сьогодні ми маємо лише перемагати – перемагати спільно. Горліс-Госький говорив: «Холодний Яр живий – він знає, хто свій, а хто чужий». ЧЕРВОНОЮ українською кров’ю густо полита ЧОРНА земля навколишніх ярів і лісів – саме тому ця земля завжди буквально горіла під ногами окупантів.

Виступаючи перед присутніми на відкритті пам’ятника воїнами Яроша, бійцями ЗСУ, “Азова” та інших підрозділів голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко підкреслив: “Кажуть, що гасло «СЛАВА УКРАЇНІ!» у лісах Холодного Яру, як і в горах Карпат, має особливе відлуння, бо його повторюють не тільки гори, яри і ліси – його повторюють ті, кого вже немає поруч – але вони все бачать з небес!..”

Ярослав ЗВЕНИГОРА

Як створювався пам’ятний знак гаслу “Слава Україні!” – у фоторепортажі Олега Островського:

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру