В Умані націоналісти провели смолоскиповий марш Коліївщини

Дата: 15.04.2017
Автор:

14 квітня в Умані на Черкащині відбувся традиційний смолоскипний марш Коліївщини. Цьогоріч запчатковану ВО «Свобода» та ВГО «Сокіл» у 2011 році ініціативу святкування підтримав і «Національний корпус». Участь у марші взяли десятки націоналістів з усіх куточків Черкащини та побратими з інших регіонів України.

Зокрема до Умані на марш приїхав очільник Чернігівської обласної «Свободи» Руслан Андрійко та політв’язень режиму януковича, учасник російсько-української війни, киянин Сергій Бойко. Останній під час виступу наголосив на важливості відзначення пам’ятних дат української історії та очищенні історичних постатей, гайдамаків зокрема, від брудних нашарувань московської пропаганди.

Символічно смолоскипний хід стартував від пам’ятника Тарасу Шевченку, українському Пророку, який вперше оспівав лицарський подвиг гайдамаків. Крокуючи містом учасники маршу скандували гасла на честь Коліївщини: «Гонта, Залізняк – навіки герої! Вони воювали за нас із тобою!», «Україна без холопів! Україна без панів!», «Пам’ятай чужинець: тут господар українець!».

Активісти запалили фаєри та димові шашки й таким чином згадали тих героїв, які полягли у вогні новітньої війни та тих, хто, поборовши смерть, залишився живим прикладом для нас. Націоналісти також нагадали про захисників Конституції, котрі вже тривалий час перебувають ув’язненими та мають загрозу отримати сувори вироки. Таким чином хід прямував до пам’ятника очільникам Коліївщині Івану Гонті та Максиму Залізняку.

Керівник «Молоді Свободи» Юрій Ботнар біля пам’ятника Гонті й Залізняку наголосив на важливості відчуття єдності нового покоління українців із предками та наслідування їх чинів у боротьбі за свою Богом дану землю: «Нам усім слід пам’ятати, що скіфи панували у степах та не скорились Олександрові Македонському. Що Гатило побудував найбільшу в історії людства імперію від океану до океану. Що Святослав Хоробрий обклав даниною наймогутнішу державу Східної Європи того часу. Що козаки Виговського вщент розбили військо московського царя. Що гайдамаки на Правобережжі назавжди вискородили свою історію на боках тогочасних олігархів. Що оточені холодноярці змусили холонути кров у жилах червоних окупантів. Що напередодні Голодомору селяни організували понад п’ять тисяч повстань. Що найбільша кількість Героїв совєцького союзу у ІІ світовій війні – українці. Що Українська Повстанська Армія оборонила Галичину від тотального переселення більшовиками у Сибір. Що навіть ув’язнені бандерівці сокирами, кулаками і заточеними викрутками змогли примусити рахуватися із собою всю машину совєцьких таборів. Що на Майдані ми змогли голіруч здолати вишколену внутрішню орду та змусити диктатора тікати до московії. Що беззбройні добровольці змогли зупинити ретельно підготовану «рускую вєсну», а відрізані від світу українські десантники та спецназівці щедро засипали Донецький аеропорт біосміттям з місцевих найманців та елітного «Вимпелу». Нам треба пам’ятати це, аби знати – ми єдина нація, що подарує світові руїни Кремля» – наголосив свободівець.

Прес-служба Черкаської обласної організації ВО «Свобода»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру