4 українські комікси, які можуть бути екранізовані – на історичну тематику: про козака Корсунського полку, про запорожців-характерників, про УНР і бійців АТО…

Дата: 30.03.2017
Автор:
  • Наступного тижня в прокат виходить екранізація популярного японського комікса «Привид в обладунках». У зв’язку з цим «Телекритика» вирішила дізнатися, що відбувається з вітчизняними кінокоміксами… Як виявилося, в Україні не лише створюються національні комікси, відомі фанатам далеко за кордоном. Наші комікси ще й перебираються потроху на великі екрани…
    • «Максим Оса»
    • Автор сценарію і художник – Ігор Баранько
  • Напевно, найвідоміший український комікс, який описує пригоди козака Корсунського полку XVII століття на ім’я, як ви вже здогадалися, Максим Оса. Цей графічний роман, у якому переплелися пригоди, містика і детектив, відомий далеко за межами України: його перевидавали в Росії, Польщі, Франції та Бельгії. Не дивно, що саме «Максим Оса» став першою ластівкою українського кінокоміксу.

    Однойменний фільм режисера Івана Сауткіна став одним з переможців 4-го конкурсного відбору Держкіно, тобто ще в 2015 році – нарівні з «Поводирем», «Гніздом горлиці» та «Незламною», які вже встигли пройти нашими і не лише екранами. Зі слів голови Держкіно Пилипа Іллєнка, держава виділила кінокомпанії, що знімає фільм, традиційні 50% від загального фінансування, що становило 19 млн грн. Режисер Іван Сауткін запевняє, що проект от-от зрушиться з мертвої точки.

    “Проблема, як завжди, в грошах. Зараз ми почали активні рухи з пошуку фінансування, тому що якщо ми не знімемо наступної осені і зими, то фільм буде заморожено назавжди”, – розповів режисер «Телекритиці». З його слів, у простої винна інфляція, яка з’їла половину бюджету. На сьогодні встигли відзняти лише третину фільму.

    «Даогопак»

    Автор сценарію– Максим Прасолов, художник – Олексій Чебикін

    Тритомна епопея про пригоди козаків-характерників із лицарського ордену магів і майстрів бойових мистецтв Запорізької Січі – не менш знаменитий графічний роман, ніж «Максим Оса». Він оповідає про пригоди двох козаків, Олеся Скороводи і Тараса Пересічеволі, а також їхнього друга чаклуна Мозгового. Утрьох вони вирушають з розвідувальною місією до Туреччини під виглядом мандрівних артистів, щоб звільнити козаків, які потрапили в полон.

    На думку організатора Kyiv Comic Con Олександра Шагурі, «Даогопак» – наступний претендент на екранізацію: у ньому є цікавий сюжет з яскравими і незвичайними персонажами. “Що рідко характерно для вітчизняних коміксів”, – зазначив Олександр.

    З ним згоден автор «Максима Оси» Ігор Баранько: “Головне в питанні екранізації коміксу – хороший сценарій. Має бути цікавий світ з добре продуманими деталями, свіжі ідеї. Усе це є в «Даогопаку» – своєрідний, ні на що не схожий всесвіт XVII століття, своя міфологія, динамічний сюжет. Тут тобі і козацтво, і містичний орден. Як мені здається, може вийде дуже цікаво”.

    Оскільки цей графічний роман також мав міжнародний успіх – на сьогодні «Даогопак» видано у Польщі, Німеччині, Франції, Канаді, Італії та Іспанії, можливо, що дорогий і складний у постановці кінопроект вийде зняти в копродукції. “Він дуже складний в реалізації на кіноплівці через велику кількість казкових персонажів на кшталт свині і гусака, що вміють говорити”, – зазначив дніпровський художник коміксів Максим Богдановський.

    Але складнощі авторів «Даогопаку» не зупиняють: як зізнався «Телекритиці» сценарист і видавець графічного роману Максим Прасолов, екранізація входить у найближчі плани.

    «Звитяга»

    Сценарій – Денис Фадєєв, художник – анонім

    Перший в Україні комікс, присвячений бійцям АТО, які захищали Савур-Могилу у серпні 2014 року. Сам автор коміксу заперечує, що його дітище створювалося з пропагандистською метою, і тим більше відкидає звинувачення в кон’юнктурності. Зі слів Дениса Фадєєва, цей графічний роман, передусім про людей, а вже потім – про війну. А самі ветерани АТО, з якими він спілкувався з приводу «Звитяги», ідею схвалили і підтримали. До речі, чтиво не дитяче: графічний роман не рекомендований для читання шанувальникам коміксів до шістнадцяти.

    “Сюжет серії «Звитяга» створювався передусім під екранізацію, – поділився з «Телекритикою» Денис Фадєєв. – Та, щоб сценарій не залишився лежати мертвим вантажем на жорсткому диску, було вирішено втілити задум у вигляді комікс-серії».

    З урахуванням того, скільки в Україні зараз знімається фільмів на цю тему, поява в кінотеатрах екранізації «Звитяги» може стати лише питанням часу.

    “Хто міг би гідно зняти кіно? – запитує себе Олександр Шагурі (Kyiv Comic Con). – Мені здається, що у групи Film.ua є всі ресурси, люди і досвід для того, щоб втілити такий проект. Взагалі, хотілося б бачити такі фільми в міжнародній кооперації. Так склалося, що, наприклад, з усіх українських фільмів, побачених за 2016 рік, мені найбільше сподобався фільм «Гніздо горлиці», знятий в кооперації з італійцями”.

    «Воля»

    Сценарій – Олександр Филипович, В’ячеслав Бугайов, Денис Фадєєв, художник – Олексій Бондаренко

    Олександра Ринк, автор телеграм-каналу «Основи коміксології», покладає великі надії на новий комікс у стилі стім-панк, на появу якого з нетерпінням чекає вся українська спільнота любителів графічних романів: “Невелике українське видавництво Asgardian Comics, яке випустило «Максима Осу» Ігоря Баранька, планує найближчим часом видати комікс «Воля», а пізніше обіцяють доповнити його настільною грою. Це дуже оригінальний матеріал і виглядає добре”.

    «Воля» – фантастичний комікс у жанрі альтернативної історії, у якому події розгортаються в паралельному всесвіті 1918 року: Україна стає не лише незалежною державою, а ще і змінює перебіг світової історії. На тлі вигаданих персонажів у графічному романі діють цілком реальні історичні постаті Михайло Грушевський, Павло Скоропадський, Нестор Махно та інші, проте в дещо незвичних для себе амплуа.

    «Воля» – комікс у жанрі альтернативної історії: Україна в 1918 році стає не лише незалежною державою, а ще й змінює перебіг світової історії»

    Автори коміксу не приховують своїх кінематографічних амбіцій. “Комікс, який ще не вийшов, має величезний потенціал для екранізації, – вважає Денис Фадєєв. – Це 100% літній фантастичний блокбастер з батальними сценами і сучасними спецефектами. Якщо взятися всерйоз за екранізацію «Волі», це стане найдорожчим українським кінопроектом. Проте він і матиме найвражаючіші перспективи на внутрішньому і зовнішніх ринках”.

    Та це все, звичайно ж, далекі і дорогі плани, а поки що компанія, яка випускає «Волю», знімає до прем’єри графічного роману короткометражні промоційні фільми з акторами, які грають головних персонажів.

  • Олексій РОСОВЕЦЬКИЙ, “Телекритика”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру