На Черкащині готується комплекс заходів по відзначенню 100-річчя Української революції 1917-21 років

Дата: 22.03.2017
Автор:

Відповідно до Указу Президента України від 22.01.2016 №17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років» на Черкащині розроблено відповідну обласну Програму, подану на затвердження обласною радою.

17 березня у місті Черкаси та в райцентрах області на відзначення 100-річчя Української революції проведено покладення квітів до пам’ятних знаків, пов’язаних з тодішніми подіями. Зокрема, консолідуючим патріотичні сили місцем став пам’ятник Борцям за волю України всіх часів, відкритий торік за ініціативи ОДА в Черкасах.

У місті Кам’янка пам’ятний мітинг проведено з елементами реконструкції – транспорантів, зображення яких збереглися на фото 100-річної давнини. А в історичному музеї  Кам’янки відкрита додаткова експозиція, присвячена повстанцям Холодного Яру. Раритетні речі, знайдені на місці табору поміж рештками обвалених землянок-криївок «залишенців» на холодноярській Кривенковій горі стало її основою.

У рамках культурно-освітнього проекту «Українській революції 1917 – 1921 років – 100 років» в історичному музеї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника розгорнута стаціонарна виставка друкованих видань із фондів та наукової бібліотеки Заповідника «З історії Української революції 1917 – 1921 років». Серед цих видань – раритетні книги видання 1918 та 1920 років авторства уродженця Корсунщини Кирила Стеценка, громадського діяча, протоієрея УАПЦ, композитора, засновника Республіканської капели УНР, хорового диригента, під чиїм керівництвом виконувався Славень України під час проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР у січні 1919 року на Софіївській площі в Києві.

У школах, університетах, бібліотеках та інших закладах Черкащини проведено лекції, бесіди, семінари та наукові конференції, присвячені подіям Української революції 1917-21 рр. У обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка за участі науковців, студентів університетів, вчителів та старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів м. Черкас відбулася читацька конференція «Українська революція 1917-1921 років – героїчні сторінки боротьби».

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького з нагоди 100-річчя Української революції відбулася дводенна Міжнародна науково-практична конференція «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі: геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри». Співорганізаторами заходу стали Черкаська обласна державна адміністрація, Інститут історії України НАН України, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Білоруський державний університет, Університет Матея Бела (Словацька республіка), Університет Марії Кюрі-Склодовської (Польща), Опольський державний університет (Польща) та Європейський навчальний університет (Грузія).

В області здійснюється системний підхід до вшанувань Героїв Визвольної боротьби. Тільки в часі після Революції Гідності в області встановлено пам’ятні дошки на приміщенні колишньої чоловічої гімназії в Черкасах, де навчався Макар Кушнір (член Української Центральної Ради, член делегації УНР на Паризькій мирній конференції, співзасновник ОУН) та на будинку в Драбові, де народився Михайло Білінський (міністр флоту, міністр внутрішніх справ УНР, творець морської піхоти в Армії УНР), пам’ятний знак отаманам Лютому-Лютенку (Гонті) та Івану Чорноусову (Чорному Ворону) у Товмачі на Шполянщині, пам’ятний знак отаману Білошапці і його козакам-повстанцям у Козацькому на Звенигородщині, пам’ятник біля Мотриного монастиря в Холодному Яру – на місці поховання Івана Компанійця (сотника гайдамацького полку повстанців Холодного Яру) та інші. Дуже часто ініціаторами таких вшанувань виступають територіальні громади міст і сіл.

Вже в квітні 2017 року за ініціативи Черкаської ОДА планується відкриття пам’ятника у Золотоноші – на місці переможного бою «чорних запорожців» Петра Дяченка під час Першого Зимового походу Армії УНР та встановлення пам’ятного знака у Мельниках на Чигиринщині, звідки гасло холодноярців «Слава Україні!» розійшлося по всій країні і стало популярним серед патріотів в усі подальші часи. У наступні місяці планується низка інших заходів у містах та селах області по вшануванню пам’ятних дат, пов’язаних з подіями та видатними особистостями нашого краю часів Української революції 1917-21 рр.

Світлана КРАВЕЦЬ 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру